Hubbel aitas tekkimas oleva planeedi jälile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hubble aitas tähe tekkimise jäile. Kunstiku joonistus TW Hydreaest ja protoplanetaarsest kettast
Hubble aitas tähe tekkimise jäile. Kunstiku joonistus TW Hydreaest ja protoplanetaarsest kettast Foto: SCANPIX

Astronoomid jõudsid kosmoseteleskoobi Hubble abil jälile alles tekkimas olevale planeedile, mis on oma tähest ebatavaliselt kaugel.

USA kosmoseagentuur NASA teatas, et Hubble jäädvustas väikese kääbustähe TW Hydrae süsteemi kuuluva, alles arenemisjärgus oleva planeedi hiljuti, edastab Reuters.

TW Hydrae asub Maast 176 valgusaasta kaugusel Hüdra tähtkujus. TW Hydrae on punane kääbustäht.

Nüüd tekkiv kaaslane on aga oma tähega võrreldes ebatavalises paigas.

«Hubble´i teleskoop jäädvustas, et tähe gaasi- ja kosmilise tolmu keerisest on moodustumas uus planeet, mis liigub ümber TW Hydrae,» seisis NASA teates.

Arenemisjärgus olev planeet on erakordne selle tõttu, et ta tekib tähest kaugel.

TW Hydrae mass on sarnane meie süsteemi Päikese massiga, kuid see täht on vaid 5 – 10 miljonit aastat vana. TW Hydrae läheduses on veel umbes 20 väikese massiga tähte, mis on sama vanad.

TW Hydraet hakkas 1990. aastate lõpul uurima USA Harvard-Smithsonian astrofüüsika keskuse astrofüüsik David Wilner, kui loodi varasemast paremad teleskoobid. Tähe ümber on suur gaasiketas, milles leidub kosmilisi tolmu- ja kivijäänuseid. See on protoplanetaarne ketas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles