Stress muudab juuksed halliks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stress muudab juuksed halliks
Stress muudab juuksed halliks Foto: SCANPIX

Uuring näitas, et stress muudab juuste värvi ja teeb juuksed halliks.

Teadlased avastasid, et rakud, mis annavad juustele värvi, kaovad kui organismis on liiga palju stressihormoone, edastab news.com.au.

Juuste värvirakud taastuvad hiljem, kuid siis ei anna need enam värvi, vaid juuksed jäävad halliks.

USA teadlased viisid hiirte peale läbi rea katseid, mis paljastasid, kuidas stress karvadele mõjub.

Teadlased võtsid aluseks asjaolu, et kui inimkeha vigastada saab, siis tüvirakud, mis toodavad pigment melaniini, liiguvad karvanääpsust nahka, aidates vähendada vigastust. Karvade pigment väheneb.

Katsed hiirtel näitasid, et kui hiired elasid pidevas stressis ning organismis tekkis palju stressihormooni, siis juhtus karvadega sama – pigment melaniini hulk vähenes.

Inimestel võivad esimesed hallid juuksed tekkida umbes 25-aastaselt. Hallide juuste tekkega seostatakse kõike alates geenidest kuni alkoholi tarbimiseni.

Ajaloost ja meditsiinist on teada juhtumeid, milles inimesed on üleöö halliks läinud. Üks neist olevat olnud Prantsusmaa kuninganna Marie Antoinette, kelle juuksed päev enne giljotineerimist järsku halliks muutusid.

New Yorgi ülikooli teadlase Mayumi Ito sõnul on kindel, et stress sunnib melaniini «migreeruma» karvanääpsudest nahka.

«Väga suur stress võib seda protsessi kiirendada. Stressihormoonid on seotud naha pigmentatsiooniga, kuid samas mõjutavad ka juuste hallinemist. Meie uuring näitas ära seose stressihormoonide ja juuste halliks minemise vahel,» nentis teadlane.

New Yorgi ülikooli teadlased loodavad oma uuringu põhjal luua ravimi, mis aitaks väga stressirikastel ametikohtadel töötajatel enneaegset hallinemist ennetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles