Pildid: Hiina draakonipaatide festival

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna leiab mitmel pool Hiinas aset draakonipaatide festival.

Sellel igal aastal toimuva festivaliga mälestatakse Hiina poeeti Qu Yuani (340 – 278 eKr), kes 278. aastal eKr viienda lunaarkuu viiendal päeval end Miluo jõkke uputas protestimaks sellega korrumpeerunud valitsuse vastu, edastab Reuters

 Qu pärines Chu riigi valitsejate seast ning oli oma riigis kõrgel positsioonil. Valitseja lõi liidu Quini riigiga, Qu oli selle vastu. Ta kulutati riigireeturiks ja ta läks eksiili. 20 aastat hiljem vallutas Chu riigi ning Qu Yuan tegi enesetapu.

 Võistlusel osalejad kasutavad paate, millel on draakonipead. Osa võtavad nii kohalikest kui välismaalastest koosnevad paatkonnad, mida on kokku 234.

 Hiina kalendri kohaselt toimub draakonipaatide festival viienda lunaarkuu viiendal päeval. Gregooriuse kalendri järgi langeb festivali aeg igal aastal erinevale ajale.

 2011. aastal oli see 6. juunil, 2012. aastal aga 23. juunil. Sel aastal täna, 12. juunil.

 Lisaks paatidega võistlemisele kuuluvad festivali programmi ka riisikookide zongzide söömine ning arseeni sulfiidmaaki realgarit sisaldava veini xionghuangjiu joomine.

 Hiina traditsiooni kohaselt peetakse seda festivali siis, kui päike on suvel kõige kõrgemal. Päikest seostatakse meheliku ja kuud naiseliku energiaga.

 Suvine pööripäev on meheliku energia tippaeg, talvine pööripäev aga naiseliku energia tippaeg.

 Draakonit peetakse Hiinas mehelikkuse võrdkujuks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles