USA droonijuht: James Bondi fantaasiad kustusid üsna kiiresti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droon
Droon Foto: SCANPIX

USA sõdur paljastas eksklusiivintervjuus, et ta ei respekteeri enam elu.

USA õhujõudude piloot Brandon Bryant osales oma viie aasta pikkuse sõdurikarjääri jooksul paljudes operatsioonides, mille tagajärjel kaotas elu 1600 inimest, edastab NBC News.

Droonide ja teiste mehitamata õhurünnaku aluste juhtimisega tegelenud Bryant sõnas, et vähehaaval hakkas ta muutuma tundetuks sotsiopaadiks.

Mees paljastas, kuidas on juhtida neid laialdast diskussiooni tekitanud aluseid, milles on saanud USA terrorismivastase sõja üks põhirelvadest.

Bryant juhtis droone USAs Nevadas ja New Mexicos ning Iraagis asuvatest sõjaväebaasidest.

Need lendasid Iraagi ja Afganistani õhuruumis. Ta ei lasknud droonidest rakette, vaid tegeles nende kaameratega.

Bryant meenutas, kuidas ta ühel päeval istus Nevadas õhujõudude baasis juhtimas drooni kaamerat, kui nägi, kuidas ta kaaslased lasid kaks raketti kolme mehe suunas. Mehed olid Afgnistanis ühel teel. Raketid tabasid sihtmärke. Bryant meenutas, et ta nägi rünnaku tulemusi väga selgelt oma arvutiekraanilt.  

«Üks mees oli kaotanud jala ja ta püüdis edasi liikuda. Ta ei suutnud, sest jooksis verest tühjaks. Isegi ekraanilt paistis, et veri oli soe,» sõnas soojuskaamera pilti jälginud ameeriklane.

Kui afgaan suri, hakkas ta keha jahtuma. Soojuskaamera pilt muutus, kui mees muutus sama värvi kui maapind. Droonide abil saadud pildid olid väga täpsed ja tõetruud.

Bryanti sõnul tekkisid tal probleemid selle tõttu, et ta oli küll sündmuste keskel, kuid samas neist väga kaugel.

«Tegelikult ei kuule drooni mootori häält, ainult arvutisurinat. Need kaks ei ole samad,» sõnas ameeriklane.

Montana osariigist pärit Bryant peab end naiivseks, et ta 2005. aastal 19-aastaselt liitus USA õhujõududega.

Kui Bryant oli läbinud testid, teatati talle, et ta sobib droone juhtima ning temast saab sama nutikas tüüp nagu James Bondi filmi tegelased.

«Sa oled nüüd üks neist, kes annab agendile ta missiooni sooritamiseks vajaliku info ja abi,» teatati.

Bryanti sõnul ta Bondi fantaasiad kustusid, kui ta oli pärast 3,5 kuu pikkust treeningut esmakordselt missioonidrooni juhtimas.

«See ei ole videomäng ega ka fantaasia. See on sõda, kus inimesed hukuvad,» selgita mees.

Baasides olnud üksused toetasid ja kaitsesid droonidega patrullivaid üksusi.

Bryant meenutas, et ta koges abitust, kui nägi, kuidas Afganistani mässuline jättis teele pommi. USA armee maastur sõitis otse sellele ja plahvatas.

«Ma ei saanud neid hoiatada,» nentis sõdur. Hiljem ta kuulis, et autos olnud kolm mees kaotasid elu.

Püütakse vältida tsiviilohvreid, kuid neid tekib ikkagi. Bryant hakkas mõtlema, kes on USA vaenlased ning kes neist kujutab tegelikku ohtu.

Ta ei ole seni kindel, kas Afganistanis droonirünnakus hukkunud kolm meest olid äärmusislamistliku organisatsiooni Taliban võitlejad või lihtsalt mehed, kel olid relvad enda kaitseks. Afganistanis on üsna tavaline, et kantakse relva.

Mehe sõnul on tal meeles ka pilt, milles ta nägi last jooksmas paika, kuhu raketirünnak tehti. Ülejäänute sõnul oli see koer.

Pärast sadu operatsioone ja viit aastat õhujõududes sõnas Bryant, et ta ei suuda enam elu austada ning peab end tundetuks.

Ta menutas, et tuli vahel hommikul tööle ja nägi sihtmärkide pilte ning mõtles, et kes neist hukub täna.

Bryanti sõjaväekarjääri lõpul sai ta teada oma töö viljade kohta. Ta osales operatsioonides, milles kaotas kokku elu 1626 inimest.

«Oleksin õnnelikum, kui keegi ei oleks mulle seda statistikat näidanud. Olen näinud USA sõdurite, tsiviilelanike ja mässuliste surma. Selle eest ei tahaks ma saada diplomit,» lisas mees.

Bryant ei taha enam mõelda, kui palju neist olid süütud ohvrid. Mehe sõnul murraks see ta südame.

Arstide diagnoosi kohaselt on mehel posttraumaatiline stress. Tal ilmnevad vihahood, ta kannatab unetuse all ning on alkoholi liigtarbija.

Bryanti sõnul jäi ta ilma ka oma kallimast, kui ta paljastas, millega ta tegelenud oli.

«Ta vaatas mind kui koletist ning ei tahtnud mind enam puudutadagi,» meenutas ameeriklane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles