E-kirjad kasvatavad stressi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-kirjad kasvatavad stressi
E-kirjad kasvatavad stressi Foto: SCANPIX

Suurbritannias tehtud uuring näitas, et kuigi e-kirjad peaksid elu lihtsamaks muutma, tekitavad need tegelikult stressi.

E-kirjade saamine ja saatmine tõstab vererõhku ja kiirendab südametööd ning tekitab organismis rohkem stressihormooni kortisooli, edastab The Telegraph.

Teadlased jälgisid 30 riigiametniku tööd ning leidsid, et 83 protsendil juhtudel kasvas e-kirjadega tegelemise ajal stress.

Stressitase aga kasvas 92 protsendini kui töötajad kasutasid samaaegselt telefoni ja e-kirju.

Ühe e-kirja saamine ei tekitanud rohkem stressi kui telefonile vastamine või kellegagi silmast silma rääkimine.

E-kirjad tekitavad stressi siis, kui neid tuleb päevas väga palju.

Teadlased jälgisid katsealuste organismi reageeringut 24 tunni jooksul. Stressi uuriti nii sülje- ja vereproovi kui ka südametöö abil.

Uuring näitas, et stress oli kõige kõrgem töö ajal, kui saadi enim e-kirju.

Stressi tekitasid enim need e-kirjad, mis olid reklaamid, mis katkestasid käsil oleva töö või mis nõudsid kohest vastust. Need e-kirjad, mis seostusid käsil oleva tööga, oli aga rahustav efekt.

E-kirjade sorteerimine teema järgi alandas stressi, kuna see andis kontrolli tunde ja oli rahustava toimega.

«Inimaju suudab korraga tegeleda vaid 8 - 12 ülesandega korraga. Kui ülesandeid on rohkem, siis tekib stress ja väsimus. Multifunktsionaalsed abivahendid nagu nutitelefonid võimaldavad 24-tunnist juurdepääsu. Need on suured stressi tekitajad,» selgitas Loughborough ülikooli teadlane Tom Jackson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles