Galerii: seitse arhitektuurilist maailmaimet

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanadas Torontos asuv muuseumihoone The Crystal
Kanadas Torontos asuv muuseumihoone The Crystal Foto: Wikipedia.org

Ajakiri Conde Nast Traveller valis tänapäeva seitse arhitektuurilist maailmaimet.

Arhitektuuriimede nimekirja eesotsas on Taanis Nordborgis asuva Danfossi teadus- ja tehnoloogiamuuseumi näitusehoone, mis kannab nime Cumulus. Ehitis on ebakorrapärase kujuga, meenutades pilve.

Cumulusele järgnes Dubaisse kerkiv maailma kõrgeim hoone Burj Dubai, mille kõrgust on seni arendajate Emaar Properties poolt saladuses hoitud. Kinnitamata andmetel tuleb ehitisele 160 korrust.

Nimekirja jätkab Londonis asuv uus Wembley staadion, mis mahutab 90 000 pealtvaatajat. Erinüansiks selle staadioni juures on katus, mida saab ära võtta ja uuesti peale panna. See staadion on 2012. aastal olümpiamängude keskpunkt.

Arhitektuuriliseks imeks peetakse ka New Yorki Manhattanile Lower East Side`i rajatud tänapäeva kunsti muuseumi hoonet. See ehitis koosneks nagu valgetest ristkülikutest.

Muuseumile järgneb Washington D.C.-s asuva Smithsonian instituudi Kogod Courtyard. See on erinevaid ehitisi ühendav kumer terasest ja klaasist katus.

Ära märgiti Hiinas, Pekingist 180 kilomeetri kaugusel Qinhuangdaos asuv botaanikaaed Tanghe River Park ja seal asuv terasest pink Red Ribbon, mis jookseb veerand miili pikkuselt jõeäärsel alal ja ökoloogilises oaasis.

Nimekirja lõpetab Kandas Torontos asuva muuseumi hoone, mis kannab nime The Crystal. Kuigi selle nurgeline kuju kohalikele ei meeldi, hindavad asjatundjad seda kõrgelt. Ehitise autoriks on tunnustatud arhitekt Daniel Libeskind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles