Karjus nõuab Venemaa kosmoseagentuurilt kompensatsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketi start Baikonuri kosmodroomil
Raketi start Baikonuri kosmodroomil Foto: Wikipedia.org

Venemaal Altai regioonis Kõrlõki külas elav karjus nõuab Venemaa kosmoseagentuurilt rahalist kompensatsiooni selle eest, et tema maalapile kukkus taevast metallitükk, mis äärepealt oleks tabanud välikäimlat.

Boris Umatov tahab Roskosmoselt saada kolmemeetrise jääkmetalli kukkumisega talle tekitatud kahju eest üks miljoni rubla ( 420 000 krooni), kirjutab Reuters.  

«Boris ärkas öösel suure paugu peale üles. Kuna ta nägemine pole enam hea, siis ta ei saanud aru, et tegemist oli taevast kukkunud raketiosaga,» lausus Umatovi õde Marina.

Õde jätkas, et ta vend sai alles hommikul aru, et tegemist on suure metallitükiga.

Kohalike elanike kinnitusel elavad nad Baikonuri kosmodroomilt välja lennutavate rakettide lennupiirkonnas.

«See, et taevast kukub metalli, pole mingi ime. Ükskord kukkus isegi midagi sellist, mis meenutas mootorit,» lausus ühe teises külas, Ust-Kanis elav Anatoli Kazakov.

Roskosmos on ära märgistanud piirkonnad, kuhu Altai regiooni külade elanikud ei tohi minna.

Venemaa kosmoseagentuuri esindaja kinnitusel teatavad nad kohalikele, millal rakettide stardid toimuvad ning viimase 50 aasta jooksul toimunud 400 raketi stardi jooksul on minimaalselt olnud juhtumeid, kus mõni raketi osa märgistatud piirkonnast väljapoole kukub.

«Kui rääkida tehnoloogilistes terminitest, siis stardi ajal peavadki mõned osad ära kukkuma. See toimub igal stardil,» selgitas Roskosmose pressiesindaja Aleksander Vorobjov.

Ta lisas, et agentuur saadab regulaarselt oma töötajaid kontrollima, kas ärakukkunud osad pole kuskil kahju tekitanud. Kahjustuste eest maksavad nad kompensatsiooni ainult siis, kui kohus nii otsustab.

Varasemalt on Roskosmosel ainult üks juhtum, mille eest ta eraisikule kahjude katteks kompensatsiooni maksis.  2001. aastal maksis agentuur 10 000 rubla kahjutasu mehele, kes oma aias puid lõhkus ning oleks äärepealt raketist pärinenud osaga pihta saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles