Probiootiline jogurt kahandab närvilisust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurt.
Jogurt. Foto: SCANPIX

Hiljuti hiirtel tehtud laboriuuring näitas, et tassitäis probiootiline jogurtit päevas kahandab närvilisust.

Iirimaa Corki ülikooli uuring paljastas, et teatud bakterid, mida leidus jogurtit saanud hiirte maos, muutsid nad rahulikumaks ja tasakaalukamaks, edastab smartplanet.com.

Hiired, kes said Lactobacillus rhamnosus bakteritega jogurtit, olid vähem stressis ja pinges kui need hiired, kes said probiootiliste bakterite vaba jogurtit.

Labürindikatses olid probiootiliste bakteritega jogurtit saanud hiired uudishimulikumad kui need, kes ei olnud bakterid saanud. Need hiired jäid oma kohale ja ei läinud labürinti uurima.

«Probiootilised bakterid muutsid hiired rahulikumaks ja nutikamaks,» selgitas teadlane John Cryan.

Ta lisas, et need bakterid mõjusid hiirtele nagu antidepressandid.

Teadlased tegid hiirtele ka ujumiskatse, milles loomad pandi bassini, kus nende jäsemed põhja ei ulatunud. Hiired ujusid seni, kuni said aru, et nad ei saa põgeneda. Siis nad lihtsalt hõljusid vee pinnal. Katse paljastas, et hiired suutsid kaks korda kauem ujuda, kui nad olid rahulikumad ja mitte stressis.

Tavaliselt tekib hiirel stressiolukorras organismis rohkem stressihormooni kostikosterooni. Hiirtel, kes olid joonud probiootilist jogurtit tekkis seda stressihormooni vähem.

Probiootilise jogurti bakterid mõjutasid ka neurotransmitterit GABA ja närviimpulsse. GABA mängib närvilisuse tekkel suurt rolli.

Probiootilist jogurtit joonud hiirtel olid närviimpulsid sellised nagu need on stressivabadel hiirtel.

Neurotransmitter on aine, mille abil neuron ehk närvirakk edastab keemilise sünapsi kaudu närviimpulsi teisele närvirakule.

Teadlastele pakkus huvi, kuidas maos olevad bakterid mõjutavad ajukeemiat. Nad tegid katse uitnärviga, mis võimaldab info vahetamist aju ja mao vahel.

Nad kahjustasid uitnärvi, takistades info kulgu hiirtel, kes olid saanud probiootilist jogurtit. Neil hiirtel täheldati samasugust kõrget stressi taset ja närvilisust, kui hiirtel, kes said probiootiliste bakteriteta jogurtit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles