Uuesti avatav Vabadussammas võib olla terroristide sihtmärk?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi Vabadussmmas
New Yorgi Vabadussmmas Foto: SCANPIX

New Yorgi ametnike sõnul võib neljandal juulil, mis on USA riigipüha, uuesti avatav Vabadussammas külastajatele ohtlik olla.

Senaator Charles Schumer ja New Yorgi politseijuht Raymond Kelley kutsusid Vabadussammast haldavat rahvusparkide ametit turvalisusreegleid üle vaatama, edastab AP.

Schumer ja Kelley soovitavad külastajad panna Vabadussamba juurde viivatesse paatidesse, kas Manhattani alumises osas või New Jerseys nagu seni ning teha turvalisust silmas pidades vahepeatus Ellise saare juures.

«New Yorgi politsei (NYPD) ja rahvusparkide amet näevad külastajate kaitsmist potentsiaalsete terrorismirünnakute eest erinevalt. Tean, et see amet teeb kõik, et monument ja külastajate elu ohtu ei satuks, kuid siin on kitsaskohti, mis nõuavad teistsugust lähenemist,» sõnas Kelly.

USA rahvusparkide amet ei ole kommenteerinud NYPD seisukohta.

Vabadussammas suleti 2012. aasta oktoobris pärast orkaan Sandyt. Orkaani tõttu tekkinud tugev lainetus ujutas üle Liberty saare, kus Vabadussammas asub.

Vesi kahjustas monumendi elektrisüsteemi, kuid sammas pääses kahjustusteta, kuna asub saare kõrgemas osas.  

Varem kontrolliti külastajaid enne paatidesse panemist metallidetektori abil. Siis sai Liberty saarele sõita Manhattani Battery pargist või New Jersey Liberty pargist.

Turvalisusasjatundjate arvates võivad terroristid või terroristlikud rühmitused nüüd võtta sihtmärgiks ka Vabadussamba, kuna see on üks USA sümboleid.

«Alates 11. septembri 2001. aasta terrorirünnakutest tuleb kõigeks valmis olla,» sõnas Kelley.

Ametnike sõnul saaks väikese piletihinna tõusu abil katta turvalisuse karmistamisega seotud kulutused.

Vabadussammas (Statue of Liberty) on 46 meetrit kõrge, koos alusega ulatub monumendi kõrgus 93 meetrini. Tegemist on vaskkattega kujuga, mida seest toetab terassõrestik.

Prantslaste poolt loodud ja USAle kingitud skulptuur kujutab Vana-Rooma vabadusjumalannat Libertast ja ka vabadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles