Soomlane varastas moai kujult tüki kõrva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihavõttesaare moai kujud
Lihavõttesaare moai kujud Foto: AP / Scanpix

Soome päritolu turist murdis Vaikses ookeanis asuva Lihavõttesaare kuulsatest moai kujudest ühelt tüki kõrva, tahtes seda suveniirina oma kodumaale viia.

Kohaliku politsei andmetel soomlane arreteeriti, kirjutab STT.

 

Väidetavalt oli 26-aastane soomlane jõudnud kujult tüki murda, kui märkas, et mitmed kohalikud inimesed tema tegevust jälgivad ning viskas tüki siis maha.

 

Soomlane võeti kohapeal kinni ning ta tunnistas oma teo üles.

 

Lihavõttesaare politsei esitas talle süüdistuse rahvuslike kultuuriväärtuste hävitamises. Teda võib vangistus ja suur trahv ees oodata.

 

2006. aastal leidis Tšiilile kuuluval Lihavõttesaarel aset samalaadne juhtum. Siis sai moai kujult tüki murdmisega hakkama Tšiili kultuuriväärtuste eest vastutava ministri isa. Mehele määrati 61 päeva vangistust ning rahatrahv.

Lihavõttesaar (hisp.k. Isla de Pascua, ingl.k. Easter Island, polüneesia Rapa Nui) on Tšiilile kuuluv vulkaaniline saar Vaikes ookeanis. Suurus 165 ruutkilomeetrit, elanikke 2800, keskus Hanga Roa.

Saar on eelkõige tuntud 3 – 12 meetri kõrguste muistsete kivikujude (moai) poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles