Neandertallastest sai grill-liha?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neandertallaste kujud Saksamaal Mettmanni muuseumis
Neandertallaste kujud Saksamaal Mettmanni muuseumis Foto: SCANPIX

Tänapäeval söövad inimesed näiteks gorillade ja šimpanside liha, siis miks varajased nüüdisinimesed ei võinud süüa näiteks kenasti röstitud neandertallasi?

Sellise šokeeriva hüpoteesi käisid välja Hispaania antropoloogid, edastab Discovery News.

Neid huvitas, kas neandertallasi võis tabada sama saatus, mis 178 suure imetajaliigi esindajaid, mis inimeste poolse liigküttimise tagajärjel välja surid.

«Välja arvatud Aafrikas, oli Homo sapiens teistel kontinentidel sissetungija,» tõdesid Tarragonas asuva Rovira i Virgili ülikooli uurijad Policarp Hortolà ja Bienvenido Martínez-Navarro.

Tänapäeval on leitud palju koopaid, mis kunagi olid Homo sapiensi elupaikadeks.

Pleistotseeni lõpul jõudsid nüüdisinimesed Euroopasse ja Aasiasse, kus seal juba varasemast elanud Homo neanderthalensis võis nende jaoks olla lihtsalt suur aj aeglaselt paljunev imetaja.

«Nüüdisinimesed elasid samas ökoloogilises nišis neandertallastega. Samas olid nüüdisinimesed rohkem arenenud, neil olid paremad eeldused kolonisatsiooniks. Nad hakkasid neandertallastega maa ja toidu pärast võistlema,» selgitas Martínez-Navarro.

Ta lisas, et varasemal ajal on mitmed liigid välja surnud selle tõttu, et neid aeti nende territooriumilt uute liikide poolt välja ning neil hakkas toitu nappima.

Martínez-Navarro sõnul on sellisteks näideteks mõõkhambuline tiiger ja Aafrika tähniline hüään.

Uurija sõnul on neandertallaste saatuse puhul tegemist hüpoteesiga, mitte kindla teadusliku tõestusega.

«Neandertallaste luudelt on leitud palju märke liha lõikamise ja maha kraapimise kohta. Need on tehtud nüüdisinimeste poolt, kes kasutasid neandertallasi toiduks, küpsetade-grillides nende liha,» selgitas Martínez-Navarro.

Mitmete uurijate sõnul ei ole sellise neandertallaste söömise ja selle tõttu väljasuremise kohta tõendeid.

«Neandertallaste jäänuste juures on tavaliselt neile kuulunud tööriistad ja mitte nüüdisinimeste tööriistad. See seab hüpoteesi, et nüüdisinimesed korraldasid neandertallastele genotsiidi, kahtluse alla,» sõnas Briti teadlane J. R. Stewart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles