NASA automaatteleskoop jäädvustas Kuul heleda plahvatuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA automaatteleskoop jäädvustas Kuul heleda plahvatuse. Numbritega on märgitud varasemate kokkupõrgete paigad, viimane kokkupõrge on tähistatud punase tärniga
NASA automaatteleskoop jäädvustas Kuul heleda plahvatuse. Numbritega on märgitud varasemate kokkupõrgete paigad, viimane kokkupõrge on tähistatud punase tärniga Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA automaatne kosmoseteleskoop jäädvustas Kuul väga heleda sähvatuse.

Teadlaste sõnul tekitas selle umbes 40 kilogrammi kaalunud kosmiline objekt, edastab Reuters.

«Selle Kuu pinnaga kokku põrkumine tekitas sähvatuse, mis on seni nähtutest kõige heledam,» sõnas Alabamas Huntsville`is asuva kosmosekeskuse esindaja Bill Cooke.

NASA on jälginud Kuuga kokku põrkavaid meteoriite kaheksa aastat. Möödunud reedel nähtud plahvatus oli suurim kogu projekti käigus seni nähtud 300 kokkupõrkest.

NASA Kuu orbiidil olev teleskoop otsib nüüd ka kraatrit, mis võib oma diameetrilt olla 20 meetrit.

NASA sõnul oli kokkupõrkest tekkinud plahvatus nii ergas, et seda oli Maalt näha palja silmaga.

Samal ööl avastati, et Maa atmosfääri sisenes suur hulk meteoorkehi. Enamik neist põleb enne pinnani jõudmist ära, kuid mitte alati.

Cooke`i sõnul on Kuuga kokku põrganud kosmiline objekt ja Maa atmosfääri sisenenud meteoriidid omavahel seotud.

Selle aasta veebruaris plahvatas Venemaa Tšeljabinski kohal suur meteoriit. Selle tagajärjel sai kannatada 1500 inimest ning palju ehitisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles