Unenäod kui geniaalsuse allikas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relika Rae.
Relika Rae. Foto: Erakogu

Unenägude ja nende seletamisega on inimkond tegelnud aastasadu, otsinud sealt nõu ja abi nii oleviku kui tuleviku tarvis.

Uni ja unenäod on lahutamatu osa meie igapäevaelust. Nagu söök, jook, nii on ka uni inimese eluks hädavajalik. Uskumatu, kuid kolmandiku oma elust kulutame magamisele.

Nagu inimesed, on unenäodki erinevad. Mõni inimene väidab, et ei näe kunagi unenägusid või näeb neid harva. Teine osa inimestest näeb und iga päev ja vahel lausa mitu ühe öö jooksul. Unenäod võivad olla nagu seeriafilm või kordub üks ja seesama ööst öösse. Tegelikult pole inimest, kes ei näeks unenägusid, iseasi on see, kui palju neist meelde jääb.

70. eluaastaks oleme näinud kokku üle 150 000 unenäo, mis on minu arvates selleks eaks üsna väike arv, sest samaks ajaks olen ma näiteks suitsetanud üle 201 000 suitsu, kui ma just vahepeal maha ei jäta või kopsuvähki ei sure.

Inimene suudab kauem olla toiduta kui magamata ja seepärast kasutatigi vanasti Hiinas une takistamist eriti räige surmanuhtlusena. Mind hakkas huvitama, kuidas seda tehti, sest mina näiteks olen suure väsimuse puhul võimeline magama kas või püstijalu, silmad lahti ja väga valju muusikaga.

Inimesed uurivad ikka horoskoope ja sirvivad unenägude seletajaid. Mina aga ei saa aru, kuidas viimane tõene saab olla. Jah, muidugi on ju inimestel mõningatest sümbolitest samad arusaamad. kuid iga inimene on siiski individuaalne. nagu ka tema unenäod. Nii võivadki unenäos nähtud samad asjad tähendada inimestele eri asju.

Olen ka ise unenägude seletajat sirvinud ja minu arust on see nagu piibel, mida võib kõigega seostada ja erinevalt mõista. Või näiteks näed midagi, mis peaks tähendama muutust, et muutused toimuvad meie eludes pidevalt, võimegi pärast öelda, et näe. läks täppi. Üsna sama asi on ju horoskoopide ja muude ennustamistega. Kõik sõltub sellest, kuidas sa ise seda tõlgendad.

Paljudel tulevad geniaalsed ideed just magamise ajal. Nii mõnigi muusik hoiab voodi kõrval paberit ja pastakat, et kohe ärgtes unes nähtud laulusõnad või noodid kirja panna. Või siis näiteks teadlaste puhul - valemid. Ma usun, et nii mõnigi tähtis leiutis ja asi on siin maailmas just unes leiutatud.

Mina näiteks olen üsna otsustusvõimetu inimene ja mängin unes tihti läbi tulevikku ja võimalusi, mis ühe või teise otsusega kaasnevad. Pean tunnistama, et oma parimad valikud olen teinud just unes.

Tihti näeme aga unes täiesti idiootseid ja absurdselt naljakaid asju. Enamasti peaksid need olema mingis seoses eelmise päevaga, kuid meile ei tule pisiasjad meelde, mida siis nägime, mõtlesime või tundsime, ja nii tunduvadki sellised asjad täiesti seosetud. Mulle meenub näiteks kord, kui nägime terve perega unes mune, kuid eelmisel päeval ei paistnud sellega mingit seost. Või siis uni, kus me kogu selle kestuse ajal sõbrannaga aasal lambatalle taga ajasime.

Ka unise peaga ja pooleldi magades on kahtlasi asju tehtud ja öeldud. Väiksena olevat ma ikka kuutõbisena tahtnud asju ümber tõsta ja uksest välja jalutada. Ühel korral, kui mu sõbranna minu juures ööbis, olin tal just eelneval õhtul kulme kitkunud ja kui tal siis hommikul telefonis äratus lõugama hakkas, ütlesin talle, et ta oma kulmu kinni paneks.

Mis kummalisi asju teil unega seoses juhtunud on või mis huvitavad ideed teid magades rünnanud on ning kas teil on unenägude seletajatega midagi täppi läinud?

Lugu, mida kuulata: "Money, Success, Fame, Glamour".

Video, mida vaadata: "The Mean Kitty Song".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles