Juba homme kell 5.06 stardib Eesti esimene satelliit ESTCube-1!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba laupäeva hommikul kell 5.06 stardib Eesti esimene satelliit ESTCube-1.
Juba laupäeva hommikul kell 5.06 stardib Eesti esimene satelliit ESTCube-1. Foto: SCANPIX

Homme, laupäeva varahommikul kell 5.06 lennutatakse Euroopa kosmosesadamast Kourourus, Prantsuse Guajaanas Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) uusima kanderaketi Vega pardal Maa orbiidile Eesti esimene satelliit ESTCube-1. Eesti saamist kosmoseriigiks saab jälgida otseülekandena veebilehelt Arianespace.tv.

“Kuigi ei meie tudengid ega juhendajad saa praegu ESTCube-1 eduka stardi heaks enam midagi rohkemat teha, oleme kõik parajalt närvis. Reede öösel korraldame satelliitlastega Tartu Observatooriumis närvide rahustamiseks kosmosefilmide klassika ühisvaatamise ning kella viiest jälgime Vega kanderaketi ajaloolist lendu. Järgmised 48 tundi on missiooni jaoks eriti kriitilised. Selle aja jooksul peame looma satelliidiga raadioühenduse,” kommenteerib suursündmusele eelnevaid meeleolusid tudengisatelliidi projekti juhendaja, Tartu Observatooriumi vanemteadur ja Tartu Ülikooli dotsent Mart Noorma.

Töörühma esindajana Vega stardi juures Prantuses Guajaanas viibiv ESTCube-1 projektijuht, Tartu Ülikooli doktorant Silver Lätt kinnitas, et andis mõned tunnid tagasi stardieelsel ametlikul nõupidamisel (Flight Readyness Review) omaniku esindajana nõusoleku kanderaketi stardiks. “See oli muidugi puhas formaalsus, aga uhke tunne on ikkagi,” ütles Lätt ja lisas, et ka teise kahe satelliidi omanikud andsid stardile rohelise tule.

ESTCube-1 alustab 45 minutit peale kanderaketist eemaldumist kontrollsignaali edastamist, mida on kõigil raadioamatööridel võimalik vastu võtta sagedusel 437,250 MHz. ESTCube-1 orbiidi täpsed parameetrid teatab Euroopa Kosmoseagentuur peale satelliidi orbiidileviimist, kuid kui kanderakett ettenähtud trajektoorist kõrvale ei kaldu, siis esimest ülelendu Eestist võib oodata juba veidi vähem kui viis tundi peale starti.

Tudengisatelliit ESTCube-1 pälvis hiljuti Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu (ITL) aastaauhinna – Eesti juhtivate tehnoloogiaettevõtete ühenduse poolt välja antud tiitli “Aasta Tegu 2012”. Auhinnaga tunnustati ESTCube-1 projektijuhti, TÜ doktoranti Silver Lätti ning tema tudengite meeskonda ja akadeemilisi nõustajaid. Auhind anti ESTCube-1 meeskonnale interdistsiplinaarse koostöö ning kosmosetehnoloogia arendamise eest, mis aitab kaasa ka reaalainete populariseerimisele.

Eesti saamine kosmoseriigiks jäädvustati ka spetsiaalselt selleks puhuks loodud ESTCube-1 pildiga postmargile, mille kujundas Indrek Ilves. Eesti Rahva Muuseumi uue hoone nurgakivi ajalooliste hetkede salvestamise silindrisse pani Riigikogu esimees Ene Ergma omalt poolt kosmoseteemalise ümbriku, mis märgib Eesti esimese satelliidi lendu. Meie kodumaale kosmilist mõõdet lisav suursündmus on pühendatud Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva-aastale.

ESTCube-1 kaasreisijateks Vega lennul on Euroopa kaugseiresatelliit Proba-V ja Vietnami esimene kaugseiresatelliit VNREDSat-1A. ESTCube-1 jõuab oma ettenähtud orbiidile satelliitidest kolmandana, laupäeval, 4. mai varahommikul ligikaudu kell 07.06. Sündmust saab otseülekandena jälgida veebilehelt Arianspace.tv, kus näeb kanderaketi starti ning ülekannet ESA missioonijuhtimiskeskusest kuni ESTCube-1 eraldumiseni.

Eesti tudengisatelliidi programm algatati Tartu ülikooli üliõpilaste ja õppejõudude poolt 2008. aastal eesmärgiga populariseerida reaal- ja inseneriteadusi, anda tudengitele praktilisi kogemusi ning arendada ettevõtlikkust. ESTCube-1 satelliidi teaduslikuks missiooniks on elektrilise päikesepurje komponentide katsetamine.

Eesti tudengisatelliidi projektis on tööperioodi vältel osalenud ligi sada üliõpilast Tartu Ülikoolist, Tallinna Tehnikaülikoolist, Eesti Lennuakadeemiast ning Eesti Maaülikoolist. Projekti juhendavad Tartu Observatooriumi teadlased ja Tartu Ülikooli õppejõud. ESTCube-1 valmimisse on aktiivselt panustanud Tartu Ülikooli välisüliõpilased Lätist, Leedust, Saksamaalt ja Ukrainast. Projekti rahvusvahelisteks partneriteks on Soome Meteoroloogia Instituut, Helsingi Ülikool, Jyväskylä Ülikool, Ida-Soome Ülikool ja Saksa Kosmoseagentuur. Satelliiti juhtimiskeskus asub Tartu Observatooriumis Tõraveres.

ESTCube-1 koduleht: http://www.estcube.eu

Satelliidi ametlik uudistekanal: http://www.facebook.com/estcube

Info raadioamatööridele: http://www.estcube.eu/en/radio-details

Jälgi otseülekannet stardist: http://arianespace.tv

Loe lähemalt ESTCube-1 postmargi kohta SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles