Pildid: Holland sai üle 123 aasta kuninga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna sai Hollandi kroonprintsist Willem-Alexandrist kuningas.

Ta on Hollandi troonil esimene kuningas üle 123 aasta ning ta on Euroopa noorim kuningas, edastab AFP.

46-aastane kuningas andis koos oma troonist loobunud ema, kuninganna Beatrixiga Amsterdami kuninglikus palees trooni üleandmise dokumendile allkirjad.

Hollandlaste seas populaarne 75-aastane kuninganna Beatrix oli troonil 33 aastat.

Endine kuninganna, uus kuningas ja kuninganna ilmusid pärast tseremooniat kuningliku palee rõdule.

Printsessi tiitlit kandma hakanud Beatrix sõnas, et tal on hea meel tutvustada kuningas Willem-Alexanderit.

Hiljem olid rõdul uus kuningas, tema naine, kellest sai kuninganna ning nende kolm tütart.

Hollandi kuninga Willem-Alexanderi ja kuninganna Maxima vanimast tütrest, printsess Catharina-Amaliast sai nüüd Oranje printsess ehk ta on oma isa järel troonipärimisjärjekorras esimene.

Enne kuningaks saamist sõnas Willem-Alexander ajakirjanikele, et ta ei soovi olla liiga ametlik, vaid 21. sajandi kuningas, kes on valmis etiketti eirama.

«Tegelikult ma ei soovi, et minu kutsutakse Kuninglikuks Kõrguseks,» selgitas tollane kroonprints.

Hollandi kuningas Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau on sündinud 27. aprillil 1967. aastal Utrechtis.

Amsbergi aadliperekonda kuuluv kuningas abiellus 2002. aastal Argentinast pärit investeerimispankuri Maxima Zorreguietaga, kellest sai nüüd Hollandi kuninganna.

Hollandi kuningal ja kuningannal on kolm tütart – 7. detsembril 2003. aastal sündinud printsess Catharina-Amalia, 27. juulil 2005. aastal sündinud printsess Alexia ja 2007. aastal sündinud printsess Ariane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles