Iraan ärgitab kodanikke rohkem lapsi tegema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraan ärgitab kodanikke rohkem lapsi tegema
Iraan ärgitab kodanikke rohkem lapsi tegema Foto: SCANPIX

Iraani terviseametnikud käivitasid kampaania, mille raames ärgitatakse kodanikke rohkem lapsi tegema, et riigi elanikkond kasvaks.

Selles islamiriigis tohib rasestumisvastaseid vahendeid kasutada juba 20 aastat, kirjutab The Telegraph.

Samuti on seal pereplaneerimine väga populaarne.

Umbes 150 000 terviseametnikku annab ühe lapsega peredele nõu ja soovitab rohkem lapsi saada. Vallalistel aga soovitatakse abielluda ja võimalikult kiiresti järglased muretseda.

Iraani rahvaarv on praegu umbes 75 miljonit inimest. Iraani usujuht, ajatolla Ali Khamenei teatas möödunud aastal, et rahvaarvu soovitakse tõsta 150 miljoni inimeseni.

Ta soovitas lõpetada pereplaneerimise nõustamise, kuna see võib laste saamise suhtes ümber mõtlema panna.

«Üks viga, mille me 1990. aastatel tegime, oli perenõustamine ja rahvaarvu kontroll. Valitsus ja ka mina tegime vea, olgu Allah meile armuline,» lausus usujuht.

Iraanis võeti pereplaneerimine ja rahvastiku kontroll kasutusele kiire rahvastiku juurdekasvu tingimuses, mis tekkis pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni.

Kodanikele pakuti isegi viljatuks tegemise operatsioone, mille riik kinni maksis.

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad ei poolda samuti rahvastiku kontrolli mehhanisme. Presidendi sõnul võib rahvastiku aeglane juurdekasv tekitada selle, et jäädakse lääneriikidele arengus alla.

ÜRO arvates võib Iraani praegune madal järglaste saamine sotsiaalprobleeme kaasa tuua, kuna tulevastes põlvkondades on aina vähem inimesi, kes eelmist põlvkonda ülal pidada suudaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles