59-aastasest venelasest sai vanim kosmosekõndija

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kosmonaut Pavel Vinogradov
Vene kosmonaut Pavel Vinogradov Foto: SCANPIX

Venemaa kosmonaudist, 59-aastasest Pavel Vinogradovist sai möödunud reedel vanim kosmosekõndija, kui ta Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) välistingimustes parandustöid tegi.

Vinogradov on olnud kosmonaut 20 aastat, edastab foxnews.com.

Venelane oli koos kaaskosmonaudi Roman Romanenkoga kosmosekõnnil kuus ja pool tundi.

Mehed vahetasid välja alumiiniumpaneeli, mis huvitas teadlasi. Uurijad soovivad teada, kuidas see ISSi paneel kosmilistes tingimustes aasta vastu pidanud on.

Vinogradov ja Romanenko paigaldasid ka uusi tehnilisi seadmeid, mis on vajalikud selle aasta juunis kosmosejaama saabuva kaubakosmoselaeva jaoks.

Teadlastele metallosa toomine oli Vinogradovi jaoks viimaseks käiguks avakosmosesse.

Järgmistel missioonidel võetakse uurijate jaoks veel üks selline alumiiniumpaneel.

Tegemist oli selle aasta esimese kosmosekõnniga. Kokku tehakse neid kaheksa. Enamikku neist juhivad venelased, kahte aga ameeriklased.

Kuni möödunud nädala reedeni oli vanimaks kosmosekõnnil olnuks NASA astronaut Story Musgrave, kes oli 58-aastane, kui ta aitas Hubbe`i kosmoseteleskoopi 1993. aastal töökorda seada.

41-aastane Romanenko on teise põlvkonna kosmonaut, kes on astunud oma isa jalajälgedes. Ta isa Juri Romanenko tegi mitu kosmosekõndi 1970. ja 1980. aastatel. Nüüdne oli ta poja esimene kosmosekõnd.

Vinogradovi jaoks oli see aga tema seitsmes ja viimane kosmosekõnd.

Nüüdset kosmosekõndi kontrolliti ja juhiti Venemaalt Moskva kosmosekeskusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles