Hollandi uue kuninga auks tehtud laul tekitas skandaali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi tulevane kuningas Willem-Alexander
Hollandi tulevane kuningas Willem-Alexander Foto: SCANPIX

Holland saab endale 30. aprillil kuninga kui troonile asub kroonprints Willem-Alexander.

Kuningale loodud pala helilooja on Hollandi-Briti päritolu John Ewbank ning selle kannavad ette 51 Hollandi esinejat, edastab BBC.

Laul jõudis avalikkusse möödunud reedel.

Laupäevaks oli internetis juba 37 000 inimest andnud allkirja petitsioonile «Ei kuninga laulule».

Ewbank võttis nüüd laulu tagasi.

Paljude hollandlaste arvates ei ole laul sellisel kujul sobiv, kuna see on räpi ja rahvamuusika segu. Samuti ei meeldi laulu sõnad.

Hollandi tulevane kuningas Willem-Alexander on 45-aastane. Ta abikaasa, kroonprintsess Maxima hakkab kandma kuninganna tiitlit.

Möödunud nädala neljapäeval antud intervjuus sõnas kroonprints, et ta ei soovi olla traditsiooniline kuningas ning tema poole ei pea pöörduma tiitliga «Teie majesteet».

Willem-Alexsanderi auks tehtud laul kannab pealkirja «Koningslied in Dutch» pidi ette kantama 30. aprillil kell 19.30 kohaliku aja järgi kui kuningas ametisse pühitsetakse.

Ettekanne pidi toimuma Rotterdamis Ahoy spordiareenil ning esinejate seas pidid olema sellised kuulsused nagu Marco Borsato ja Trijntje Oosterhuis.

Kohe pärast laulu avalikustamist hakkas helilooja Ewbank saama tagasisidet, et ta laulus halvustatakse kuningat. Laulusõnad kirjutas neli isikut.

Helilooja sõnul oli ta selliseks reaktsiooniks valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles