Liftis seismise paik näitab seda, milline on ühiskondlik staatus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liftis seismise paik näitab seda, milline on ühiskondlik staatus
Liftis seismise paik näitab seda, milline on ühiskondlik staatus Foto: SCANPIX

Austraalia Adelaide`i ülikoolis tehtud uuring näitas, et liftis seismise paik näitab ühiskondlikku staatust.

Uurija Rebekha Rousi sõnul langetavad inimeses lifti sisenemisel alateadlikult otsuse, kuhu seista, kirjutab news.com.au.

Rousi viis liftiuuringud läbi kahes Adelaide´i kõige kõrgemas kontorihoones. Ta tegi kokku 30 liftisõidu katset ja avastas, et liftis kehtib kindel sõitjate asetus.

Vanemad mehed eelistavad seista liftis tagapool. Nooremad mehed nende ees. Kõikide vanusegruppide naised eelistavad aga seista ees lifti uste juures.

Mehed vaatavad korruseid näitavat tablood või seinal olevatesse peeglitesse, naised eelkõige tablood. Silmsidet välditakse.

«Mehed vaatavad kas tablood või peeglitesse, millest vaadatakse nii ennast kui teisi. Naised vaatavad tablood ja püüavad silmsidet vältida ning vahel ka peeglisse,» selgitas uurija.

Naised vaatavad peeglisse enamjaolt siis, kui nad on liftis vaid koos naistega.

Ta küsitles ka liftisõitjaid ning avastas, et inimesed on «liftireeglitest» teadlikud.

«Osa küsitletutest sõnas, et nad meelega rikuvad norme ja reegleid, sest neile meeldib vaadata, mis siis juhtub,» sõnas teadlane.

Rousi üllatas enim üks liftikasutaja, kes enda sõnul püüab liftis liikumatult olla, sest ta kardab, et muidu kukub lift alla ning kõik liftis olijad hukuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles