Euroopa vanim keskaegne kokaraamat pärineb 12. sajandist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa vanim keskaegne kokaraamat pärineb 12. sajandist
Euroopa vanim keskaegne kokaraamat pärineb 12. sajandist Foto: SCANPIX

Inglismaalt leiti kokandustekstid, mis pärinevad keskajast 12. sajandist.

Asjatundjate sõnul on tegemist vanima keskaegse kokaraamatuga, edastab Discovery News.

Käsikirjas on nii toiduvalmistamise kui ravimite retsepte. See nii-öelda kokaraamat kirjutati umbes 1140 aasta paiku Durhami kloostris.

Seal seisvate retseptide ja nõuannete eesmärgiks on parandada tervist. Paljud retseptid meenutavad tänapäeva restoranide menüüs olevate toitude retsepte.

Tegemist on ladinakeelse kokaraamatuga. McGilli ülikooli teadlane Faith Wallis tõlkis osa neist retseptidest inglise keelde.

Seal on näiteks retsept, kuidas küpsetada kana talvisel ajal ning milliseid siis saada olevaid maitseaineid selleks kasutada.

Samuti on seal väikeste kalade küpsetamise retsept suveks.

Durhami ülikooli teadlase Giles Gasperi sõnul valmistati samu roogasid vastavalt hooajale saada olevatele toiduainetele ja maitseainetele.

«Talveks  mõeldud retseptis on «chickeni» asemel «hen», mis tähendab, et sel aastajal kasutati vanemaid kanu, mis siis olemas olid,» selgitas Gasper.

Gasper jätkas, et kastmetes kasutati maitseainetena tavaliselt peterselli, tüümianit, pipart, küüslauku, sinepitaimi ja koriandrit. See võis anda üsna Vahemere toidu maitse. Üks retseptidest pärineb Prantsusmaalt Poitoust. See näitab, et juba keskajal vahetati toiduretsepte.

«Mis aitab veel paremini erinevate kultuuride esindajaid omavahelisel suhtlusel kui toit?» nentis uurija.

 Gaspar ja ta kolleegid valmistavad paar sellest keskaegsest retseptiraamatust pärit toitu. Nad pakuvad neid 25. aprillil Newcastle`is Blackfriarsi restoranis.

Teadlased tõlgivad keskaegse kokaraamatu inglise keelde pealkirja all «Zinziber».

Keskaegsete retseptide järgi valmistatav toit on ikka hea maitsega, ei sobi siiski paljud retseptid enam tänapäeva, kuna maitsed on muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles