115 inimest tapnud Põhja-Korea eksagent: Kim Jong-un on lihtsalt ärplev poisike

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: SCANPIX

Põhja-Korea endine naisagent, kes nüüd elab Lõuna-Koreas, paljastas oma endise kodumaa telgitaguseid.

Kim Hyon-hui pani Lõuna-Korea lennukisse aegpommi, mille tagajärjel hukkus 115 inimest, edastab Daily Mail.

Lõuna-Korea tabas ta, andis 1989. aastal kohtu alla, kuid lõpuks anti talle armu.

51-aastane endine terrorist ja nüüdne koduperenaine elab juba ammu Lõuna-Koreas, kuid ikka hirmu all, samas aga julgeb siiski kritiseerida endist totalitaarset kodumaad.

Endise naisagendi sõnul ei ole Põhja-Korea mingi jõuriik, vaid lihtsalt mängukann, mida juhib ärplev poisike.

«Kim Jong-un on liiga noor ja kogematu. Ta püüab armeed painutada oma võimu alla ja muuta sõdurid endale truuks. Selle tõttu külastab ta sageli sõjalisi tugipunkte. Ta on lihtsalt noor ja rumal provokaator,» teatas endine agent.

Kim Hyon-hui kirjutas oma kirevast elust raamatu juba 1990. aastatel.

«Põhja-Korea ei ole riik, vaid ususelts. Mulle õpetati, et Põhja-Korea asutanud Kim Il-sung on jumal ning ta on tähtsam kui oma vanemad. Kui öelda kogemata tema kohta midagi valesti, võidakse saata vangilaagrisse,» meenutas endine põhjakorealanna.

Naine kardab seni, et Põhja-Korea salamõrvarid võivad tal millalgi tappa, et ta oma endist kodumaad ei sarjaks. Kim Hyon-hui on abielus jõuka lõunakorealasega.

Kim Hyon-huist sai Põhja-Korea luure tööriist juba teismelisena, kui ta valiti välja. Ta meenutas, et ühel koolipäeval 1980. aastal tulid võimuesindajad ta kooli ning teatasid, et riik on ta agendiks koolitamiseks välja valinud.

«Mul ei lubatud isegi mitte oma sõpradega hüvasti jätta. Perekonna juurest lahkumiseks anti üks päev,» lausus naine.

Kim Hyon-hui viidi õppima agentide kooli, mis asus Põhja-Korea mägedes. Naisele õpetati mitmeid võõrkeeli, teiste riikide ajalugu ja kultuuri ning ta suutis hästi läbida agentide kehalised katsed ja sõjaväelise koolituse.

Pärast seitset aastat kestnud õpet saadeti ta oma esimesel missioonile – ta pidi Lõuna-Korea reisilennuki õhku laskma.

Diktaator Kim Jong-il käskis lennuki õhkamisega külvata Lõuna-Koreas Seoulis 1988. aastal olümpiamängude eel hirmu. Ta lootis, et lääneriikide sportlased kardavad selle tõttu olümpiamängudel osaleda.

Naine koos kaasagendiga said 1987. aastal ülesandeks panna pomm reisilennukisse. Nad lendasid Iraanist Lõuna-Koreasse, teeseldes jaapanlastest isa ja tütart.

Agendid jätsid raadioga ühendatud aegpommi lennukisse ja lahkusid Abu Dhabis vahemaandumisel. Lennufirma Korea Air lend number 858 toimetas Iraanist Bagdadist Lõuna-Koreasse Seouli 115 reisijat. Enne Taid Bangkokki pomm plahvatas ning kõik pardal olnud hukkusid.

Paar tabati Bahreinis, kui nad püüdsid Jaapani võltspasside abil Roomasse lennata.

Pärast tabamist sõnas meesagent, et neil on aeg end tappa ning andis naisele tsüaniidikapsli, mis oli peidetud sigaretti.

Meesagent suri tsüaniidi tõttu, kuid naise elu päästeti.

Ta viidi Lõuna-Koreasse, kus ta anti kohtu alla ning esmalt mõisteti surma. Siis aga anti talle armu, kuna teda peeti ajupestuks, sest ta värvati luuresse juba teismelisena.

«Arvan, et jäin ellu, kuna minu antud informatsioon Põhja-Koreas toimuvast oli tähtis. Ma rääkisin tõtt,» meenutas naine.

Kim Hyon-hui pilti vaata siit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles