Kaugete maade nukud on teel festivalile

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Nukuteatrites tuuakse lavale väga palju selliseid tükke, millest oma iva võivad välja noppida eri vanuses inimesed.
«Nukuteatrites tuuakse lavale väga palju selliseid tükke, millest oma iva võivad välja noppida eri vanuses inimesed. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

21. mail algab Viljandis neli päeva kestev rahvusvaheline nukuteatrite festival «Teater kohvris», millel osaleb 17 truppi viiest riigist.


Viljandi nukuteatri direktori asetäitja Vilma Ilves on festivali korraldanud seitse aastat ning tänavu on programm tema hinnangul sama mitmekesine kui varem. Ka see, et nukuteater sai ettevõtmiseks mullusest vähem rahalist toetust, pole festivalile erilist jälge jätnud.



«Huvi oli väga suur, ennast pakkusid esinema trupid Iis­raelist, Prantsusmaalt ja Türgist,» loetles Ilves ning lausus, et loobuda tuli neist, kes soovisid osalemiskulude hüvitamist.



Kõige kaugemad külalised tulevad Aserbaidžaanist. Sealse Kahi maakonna nukuteater on üks kahest trupist, kes festivalil esimest korda üles astuvad. Teine uustulnuk on võõrustajate pantomiimistuudio, kus teevad kaasa nii Viljandi kultuuriakadeemia tudengid kui gümnaasiumiõpilased.



Esindatud on kõik Eesti tuntumad nukuteatrid alates riiklikust nuku- ja noorsooteatrist kuni viljandlaste trupini.



Lavale jõuab nii päris pisikestele põnnidele mõeldud näitemänge kui pigem täiskasvanutele kohaseid tükke. Viimati mainitute hulka kuuluvad samuti Aserbaidžaani päritolu näitlejatega Raul Avšari nukuteatri lavastus «Surmatants» ja poolaka Adam Walny «Vanaisa». Lastekirjanduse klassikal põhinevad lavalood «Sööbik ja Pisik» ning «Väike nõid» pakuvad tõenäoliselt äratundmisrõõmu kogu perele.



Artikli täielikku versioon saab lugeda «Sakala»
laupäevasest paberväljaandest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles