Igas Põhja-Korea kodus leidub vähemalt üks keelatud ese

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igas Põhja-Korea kodus leidub vähemalt üks keelatud ese
Igas Põhja-Korea kodus leidub vähemalt üks keelatud ese Foto: SCANPIX

Igas Põhja-Korea kodus on vähemalt üks ese, mis selles totalitaarse režiimiga riigis on keelatud.

Põhja-Koreast põgenenud inimeste poolt loodud leheküljel New Focus International on selles riigis pikk nimekiri keelatud kaupadest, kuid kõik põhjakorealased rikuvad seda keeldu, edastab Huffington Post.

34-aastasel Jung Young-Chulil, kes põgenes Põhja-Koreast Lõuna-Koreasse, oli kodus lühilaineraadio. Ta pere kuulas selle abil salaja Lõuna-Korea raadiojaamade saateid.

Paljastumise kartuses hoidsid nad raadiot riisi alla peidetuna.

«Me ei olnud ainsad, kellel oli raadioaparaat,» tõdes mees.

Ta lisas, et üks sõpradest tunnistas alkoholijoobes üles, et ka tema perekonnal oli raadio.

Põhja-Koreast 2012. aastal põgenenud Kim Hee-young sõnas, et ta müüs turul salaja Lõuna-Korea telesaadete salvestisi.

«Need läksid nagu soojad saiad. Kodust väljaspool käitutakse nagu režiimile kohane, kuid kodus kuulatakse-vaadatakse saateid, mis keelatud. Seda tehakse vahendite abil, mis samuti keelatud. Lõuna-Korea saadete salvestised olid nagu valuuta, mida sai millegi muu vastu vahetada, » selgitas mees.

Keelatud esmed ei ole vaid raadiod ja DVD-mängijad. Piirkondades, kus näeb Lõuna-Korea telesaateid, on inimestel tavaliselt kaks televiisorit. Ühest on nähtavad riiklikult lubatud telekanalid, teine on aga ebaseaduslik, mille abil saab näha Lõuna-Korea saateid.

Kahe televiisori omamine on vältimatu, sest Põhja-Koreas on kasutusel PAL-süsteem. Lõuna-Korea kasutab aga NTSC süsteemi.

«Osa inimesi salvestab Lõuna-Korea saateid ja jagab neid sõpradega. Teised aga müüvad neid mustal turul soolase hinna eest,» teatas Hee-young.

Põhja-Koreas on juba mitmes põlvkond Kimide dünastia esindajaid võimul ning põhjakorealasi hoitakse karmi režiimi abil ohjes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles