Saabumas on iga pianisti unelm ja õudusunenägu – Kadri-Ann Sumera soolokontsert!

Elu24.ee muusikatoimkond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saabumas on iga pianisti unelm ja õudusunenägu – soolokontsert! Daamid ja härrad – teie ees on Kadri-Ann Sumera!
Saabumas on iga pianisti unelm ja õudusunenägu – soolokontsert! Daamid ja härrad – teie ees on Kadri-Ann Sumera! Foto: Mait Jüriado

Saabumas on iga pianisti unelm ja õudusunenägu – soolokontsert! Daamid ja härrad – teie ees on Kadri-Ann Sumera!

Neljapäeval, 11.04, kell 19 vallutab Mustpeade maja lavalauad talendikas pianist Kadri-Ann Sumera, kelle kontserdid on tulvil salapära, mängurõõmu ning põnevust. Soolokontserdil tuleb esitlusele vana-kooli kava – barokimeistrite Scarlatti ja Bachi ning viini klassiku Haydn’i muusikast. Kontsert toimub 17. aprillil ka Tartu Ülikooli aulas.

Sumera sõnul sai tahtmine sellise kava kokkupanemiseks alguse Scarlattist. Tema rohkem kui 500 sonaadi seas leidub lõputult karaktereid ja meeleolusid, isegi iga loo sees on peidus imeline kaleidoskoop. See on erakordselt fantaasiaküllane, pulbitsevalt energiarohke, ühtaegu teatraalne ja samas siiras muusika, mida on äärmiselt põnev avastada.

Scarlatti oli üks esimesi, kes kirjutas klahvpillile varjamatult virtuoosset muusikat ja tema teosed on tõeliselt krõbedad tehnilised väljakutsed. Isegi aeglased palad on tulvil suurt valmisolekut nõudvaid trillereid ja kaunistusi. Valik on tehtud kuuest sonaadist, ent pianist ei saa jätta mainimata, et valik ei sündinud kergelt ning kangesti oleks Kadri-Ann tahtnud rinda pista kohe terve nooditäiega.

Sama vabadus ja mängurõõm on ka Bachi puhul see, mis Kadri-Ann Sumerat veetleb. Suurejooneline süit «Prantsuse avamäng» on oma suursugususest hoolimata siiski kokku pandud tantsudest, kus oluline on pulsatsioon ja mängulisus. Mitte asjata pole Bach paljude jazzmuusikute lemmik!

Mõlema barokimeistri teosed on tekstilt väga tihedad ja pikapeale ehk kuulamistki väsitavad, kuid seetõttu on pianist nende vahele valinud Haydn’i kauni Sonaadi, mille helge ja lüüriline meeleolu ning selged meloodiad lasevad veidi vabamalt hingata. «See on muusika täis õhku ja avarust!», nendib Sumera.

Tuntud Eesti helilooja Lepo Sumera tütar, pianist Kadri-Ann Sumera on õppinud Eesti Muusikaakadeemias (prof. P. Lassmann, diplom cum laude) ning Kölni Muusikakõrgkoolis (prof. A. Valdma), kust sai nov. 2004 magistridiplomi (Konzertexamen). Oli aastatel 2000/1 DAAD (Deutsche Akademische Austauschdienst) stipendiaat.

Sumera on saavutanud tunnustust mitmetel vabariiklikel ja rahvusvahelistel konkurssidel ning esinenud mitmetel festivalidel. Ta on teinud lindistusi Eesti Raadiole, ETVle ning Antes Editionile. Tegutseb aktiivselt ka kaasaegse muusika vallas ning oli aastal 2004/5 Ensemble Modern`i stipendiaat Frankfurdis.

Tal on tihe koostöö mitme heliloojaga ning ta on Tartu Uue Muusika Ansambli asutaja ning kunstiline juht. Kadri-Ann on solistina esinenud paljude orkestrite ees. Aastaid on Kadri-Ann teinud saatejuhina koostööd Klassikaraadioga, hetkel on ta pedagoog Tartu Heino Elleri nimelises muusikakoolis. Lisaks pedagoogilisele ning kontserttegevusele on ka koolikontserte korraldava MTÜ Muusikasõprade Seltsi üks eestvedajatest.

Muuhulgas tegelev ta aktiivselt süstasõiduga ning matkad on teda viinud Euroopastki kaugemale – Malawisse Aafrikas ja Gröönimaale.

Piletid ja lisainfo Piletilevist ja telefonil +372 5019524

Piletid Tallinnas 8/4*
Piletid Tartus 5/3*

*Sooduspilet kehtib lapsele, õpilasele, üliõpilasele, pensionärile, invaliidile ja invaliidi saatjale koos soodustust tõendava dokumendiga (nõutav kohapeal).’

Lisaks vaata SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles