Suvi toob kontserdimajja Verdi ooperi “Aida”

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu rahvuslik ooperi- ja balletiteater toob kaasa Giuseppe Verdi suurejoonelise ooperi “Aida”.
Leedu rahvuslik ooperi- ja balletiteater toob kaasa Giuseppe Verdi suurejoonelise ooperi “Aida”. Foto: Pärnu kontserdimaja

Homme lõpetab Pärnu kontserdimaja talvise hooaja kontserdiga, kus koos tuntud eesti pianisti Ivari Iljaga on laval tema koolkonna väljapaistvamad noored klaverimängijad Mihkel Poll, Sten Lassmann, Maksim Štšura, Johan Randvere ning Jaan Kapp.


Kaastegev on Eesti riiklik sümfooniaorkester, juhatab dirigent Mihhail Gerts. Kavas on Wolfgang Amadeus Mozarti kontsert kahele klaverile, seejärel Mozarti kontsert kolmele klaverile ja Brahmsi klaverikontsert nr 1.



Ivari Ilja lõpetas 1984. aastal Moskva konservatooriumi Vera Gornostajeva klassi ja assistentuuri Sergei Dorenski klassis. On olnud aastast 1986 Eesti muusikaakadeemia klaveripedagoog, alates 1999. aastast professor ja 2000. aastast klaveriosakonna juhataja. Ivari Ilja on esinenud koos mitme sümfooniaorkestriga. Ilja on mänginud paljudel mainekatel kontserdilavadel, nagu Milano La Scala, Londoni Wigmore Hall, Moskva Suur Teater, Hamburgi Staatsoper, New Yorgi Carnegie Hall jpt.



Leedulased pakuvad maiuspala


Pärnu kontserdimaja direktori Marika Pärgi sõnade kohaselt sel suvel suuri ja eksootilisi kontserdiprojekte kavas pole. Pea kord nädalas toimuvad kontserdid on kammerlikumad ja mõtisklevamad – aja vaimust tingituna.



Nii näiteks on 11. juunil kontserdimaja kammersaalis huvitav dþässikontsert, kus laulab Anna Põldvee, keda saadab tuntud dþässimuusikutest ansambel. Kõlavad Kustas Kikerpuu, Uno Naissoo ja mitme populaarse Ameerika helilooja dþässipalad.



Kellele pakub huvi vaimulik muusika, sel tasub minna 18. juunil Pärnu apostliku õigeusu kirikusse, kus esineb kasakateansambel Kuban.



10. juulil on tähtsündmuseks Pärnu 7. ooperipäevad. Tänavu tähistab Leedu kuningriik oma 1000. aastapäeva. Külaliseks on Leedu rahvuslik ooperi- ja balletiteater. Nad toovad kaasa Giuseppe Verdi ooperi “Aida”. Üritusele on õla alla pannud Leedu suursaadik ja ooperipäevade ajal võib kontserdimajas näha väljapanekut “Leedu kuningriik 1000”.



“Aida” puhul on tegu ooperiga, kus suur koosseis ja võimas lavakujundus. Pärnu kontserdimajas ei ole niisugusele lavastusele sobiva suurusega lava, kuid õnneks on leedulastel ringreisideks sobiv “Aida” lavaversioon. Etendus tõotab tulla suurejooneline.



11. juulil järgneb väga populaarseks muutunud galakontsert Saksa teemadel. Galaõhtu esimeses pooles esitavad Leedu rahvusliku ooperi- ja balletiteatri solistid, orkester ja koor saksa heliloojate kirjutatud ooperihitte. Et tegu on kontserdiga, kus publik istub kaetud laudade taga, pakutakse seal sedakorda roogasid Saksa rahvusköögist.



Seda ja teist


Marika Pärk rääkis, et suvel on Pärnu kontserdimajal soov teha kontserte ka vabas õhus. Paraku on Vallikäär viletsas seisus ja mudaravila õuelegi ei saa enam muusikuid kutsuda – artistidele ja rahvale see koht meeldis. Sedakorda katsetatakse raehooviga, kus 8. juulil annab kontserdi akordioniorkester Tremolo.



17. juulil tõotab põnevat muusikaelamust Vene sarvekapell, laval on näha päris suurt koosseisu metsasarvesid ja kava on huvitav.



Augustis teeb Pärnusse traditsioonilise põike Tallinna orelifestival, mis toob siia seitse kontserti. Pärk tõstis esile 5. augustil kontserdimajas toimuvat Giuseppe Verdi “Reekviemi” ettekannet. Sellest on tehtud seade klaverile ja orelile. Orelil mängib Matteo Galli Itaaliast ja klaveril tema kaasmaalane Francesco Attesti. Suurvormina tuleb Verdi “Reekviem” ettekandele tänavu Saaremaa ooperipäevadel Neeme Järvi juhatusel.



Pärk on täheldanud, et pärnakad armastavad väga rahvusooperi Estonia etendusi külastada, mida näitab agar piletimüük. Nii esitavadki Estonia solistid augusti lõpus kontserdimajas valsikuningas Johann Straussi menukaid laule operettidest “Nahkhiir”, “Mustlasparun” ja “Viini veri”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles