Sri Lankalt leiti hiiglaslik tarantel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lankalt leiti hiiglaslik tarantel
Sri Lankalt leiti hiiglaslik tarantel Foto: SCANPIX

Sri Lanka põhjaosast leiti uus tarantliliik, mille esindajad on sama suured kui inimnägu.

Nende tarantlite jalgade siruulatus on 20 sentimeetrit, edastab Sky News.

Poecilotheria rajaei nimeks saanud liigi esindaja tapeti 2009. aastal ja hiljem jõudis see tarantel teadlastele uurimiseks.

Teadlased tegid kindlaks, et tegemist on uue liigiga. Nad otsisid elusat isendit, et seda liiki veelgi paremini tundma õppida.

Pärast mitme päeva pikkust otsingut leidsid Sri Lanka bioloogia organisatsiooni esindajad täiskasvanud emase ja mitu poega. Need olid Mankulami haigla vanades ruumides.

Poecilotheria rajaei tarantlitel on nartsissikollased märgistused jalgadel ning roosa joon ümber keha.

«Tegemist on väga haruldase liigiga. Need isendid elavad vanadel puudel. Puude mahavõtmise tõttu on nende eluareaal kahanenud ning nad otsivad elupaiku ka mahajäetud vanadest hoonetest,» sõnasid teadlased.

Briti looduseuurija Peter Kirki sõnul on erinevad liigid väga vastupidavad ning suudavad adapteeruda ka muutuvas keskkonnas.

«Looduskeskkonna hävitamise tõttu võivad liigid välja surra enne kui neid üldse leitakse,» tõdes Kirk.

Selle tarantliliigi isendite mürk ei ole inimesele ohtlik, küll aga võivad selle tõttu elu kaotada väiksed närilised, linnud, maod ja sisalikud.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles