Somaalia piraatidel on luurevõrgustik?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia piraatidel on  luurevõrgustik?
Somaalia piraatidel on luurevõrgustik? Foto: AP / Scanpix

Hispaania raadiojaama  Cadena Ser andmetel saavad Somaalia piraadid laevakaaperdamiste jaoks täpseid andmeid Londonist.

Väidetavalt on mereröövlitel luurevõrgustik, millel on juurdepääs erinevate laevafirmade salajase info juurde, kirjutab AFP.

Luurajad edastavad informatsiooni laevade, nende lasti ja teekonna kohta piraatidele telefoni teel.

Raadiojaama esindaja sõnul põhinevad nende andmed ühe Euroopa riigi sõjaväeluure raportitel.

«Piraadid kasutavad tänapäeva tehnoloogiat,  satelliittelefone» sõnas raadiojaama esindaja.

Piraatide luurevõrgustik ulatuvat  Jeemenisse, Dubaisse ja Suessi kanali piirkonda.

Sõjaväeluure andmetel väldivad piraadid teatud riikide laevade kaaperdamist. Nende riikide hulka kuulub ka Suurbritannia. Põhjus võib olla selles, et Briti politsei ei hakkaks piraatide luurevõrgustiku vastu liigset huvi tundma.

Mitmete kaaperdatud laevade meeskonnad on olnud üllatunud piraatide täpsetest andmetest. Ka olid kaaperdajad teadlikud, milliste riikide kodanikud meremehed on.

Paljud riigid on saatnud Somaalia rannikuvetesse sõjalaevu, hoidmaks mereröövleid ohjes.

Mereröövlid on lunarahana saanud üle kümne miljoni euro. Praegu on piraatide valduses paarkümmend laeva, millel on kokku ligi 300 meremeest.

Mereröövlite tegevusele piiri panemist raskendab rahvusvaheline olukord ja ka mitmed seadused. Siiani on jäänud ebaselgeks, kas ja kuidas kaaperdamises osalenuid kohtu alla anda.

Hispaania ametivõimud  vaidlevad selle üle, mis saab 14 somaallasest, kes saadi kätte möödunud nädalal. Prokurör püüdis nad Hispaanias kohtu alla anda, kuid valitsuse arvates peaks piraadid loovutama Keeniale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles