Hiidsisalikele sai saatuslikuks komeet?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidsisalikele sai saatuslikuks komeet?
Hiidsisalikele sai saatuslikuks komeet? Foto: SCANPIX

Kosmiline objekt, mis 65 miljonit aastat tagasi Maad tabas ja hiidsisalikele saatuslikuks sai, oli tõenäoliselt komeet.

Sellisele järeldusele jõuti kui uuriti uuesti Mehhikos Yukatani poolsaarel asuvat 180 kilomeetrise diameetriga Chicxulubi kraatrit, edastab BBC.

Leiti, et selle tekitas märgatavalt väiksem objekt kui varem arvati.

Seni arvasid paljud teadlased, et kraatri tekitas suur ja võrdlemisi aeglaselt liikunud asteroid.

«Meie eesmärgiks oli teha kindlaks, milline oli see kosmiline objekt, mis kraatri tekitas, millised olid ta omadused,» sõnas Darthmore`i kolledži teadlane Jason Moore.

Kosmiline külaline tekitas maapinnale iriidiumi kihi. Seda oli seal looduses esinevast iriidiumist rohkem. Selle tõttu arvatakse, et liigne iriidium tuli kosmosest koos objektiga.

Teadlased arvasid, et iriidiumi koguse kohta käiv informatsioon ei pruugi õige olla. Iriidiumi koguse uued arvutused näitasid, et Maad tabas väiksem kosmiline objekt, kui varem oletati.

See 180 kilomeetri raadiusega kraatri tekitanud objekt pidi liikuma üsna kiiresti. Teadlased leidsid, et suure kiirusega komeet sobib kraatri tekkimise asjaolude ja selle mõõtmetega paremini kui aeglaselt liikunud asteroid.

«Sellise pinnasekihi, kus on palju iriidiumit ja  ka osmiumit tekkimiseks on vaja umbes viie kilomeetrise diameetriga asteroidi, kuid samas sellise diameetriga asteroid ei tekitaks vaid ligikaudu 200 kilomeetrise raadiusega kraatrit,» tõdesid uurijad.

Teadlased esitasid küsimuse, et kuidas sai objekt, millel on palju energiat, tekitada sellise suurusega kraatri, samas aga oli sellel vähem kivimmaterjali. Sellesse pilti sobis komeet paremini.

«Kui vaadata asteroide, siis need võivad liikuda kiiresti. Samas kui võrrelda komeete ja asteroide, siis on komeedid need, mis liiguvad väga kiiresti,» selgitasid uurijad.

65 miljonit aastat tagasi aset leidnud katastroofi seostatakse liikide massilise väljasuremisega. Selle tagajärjel hukkus 70 protsenti siis Maal olnud liikidest.

See kosmilise objekti langemine Maale tõi kaasa tulekahjud, maavärinad ja hiigeltsunamid. Atmosfääri paiskus suur kogus tuhka ja gaasi. Selle tagajärjel ei jõudnud päikesekiired enam Maale ning temperatuur langes.

Teadlaste sõnul on kosmilised objektid siiani ohuks. Neid jälgitakse ning nende trajektoor püütakse välja selgitada.

15. veebruaril möödus Maast asteroid 2012 DA14, mis oli sama suur kui olümpiamõõtmetele vastav bassein. See möödus meie planeedist vaid 27 700 kilomeetri kauguselt. Samas avastasid teadlased selle alles möödunud aastal.

Komeet on Päikesesüsteemi äärealadelt pärinev objekt, mis koosneb jääst, tahkest süsinikdioksiidist ja mitmesugustest anorgaanilistest ja orgaanilistest ainetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles