Liiga palju teed võib tekitada haruldase luuhaiguse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga palju teed võib tekitada haruldase luuhaiguse
Liiga palju teed võib tekitada haruldase luuhaiguse Foto: SCANPIX

USAs Michigani osariigis elaval naisel tekkis suures koguses tee joomisest haruldane luuhaigus.

47-aastane naine jõi viimase 17 aasta jooksul iga päev kannutäie teed, mida ta valmistas päevas vähemalt 100 musta tee pakist, edastab Live Science.

Detroidis elaval naisel tekkisid viis aastat tagasi valud alaseljas, käsivartes, jalagades ja puusades.

Röntgenpildid paljastasid, et on tekkinud luude paksenemine ning ligamentide lubjastumine. Ligament on sidekoe kimp, mis ühendab ühte luud teisega.

Denveri Henry Fordi nimelise haigla arst Sudhaker Rao ja ta kolleegid tegid kindlaks, et naine kannatab luustiku fluoroosi all. Seda tekitab liigses koguses fluoriid. Fluoriidi leidub nii tees kui ka kraanivees.

Uuring näitas, et patsiendi veres oli fluoriidi neli korda normaalsest tasemest rohkem.

Luustiku fluoroos on levinud piirkondades, kus kraanivees on fluoriidi tase keskmisest kõrgem. See haigus on tavaline Indias ja Hiinas, kuid Euroopas ja Põhja-Ameerikas on see üsna haruldane. Samas on teada, et fluoriid aitab ennetada kaariest.

Rao sõnul kahtlustati esmalt, et naisel on vähk, sest ka luuvähi puhul tuleb ette luupaksendeid. Indias pärit arsti sõnul on ta kodumaal näinud üsna palju juhtumeid, milles liigse fluoriidiga vesi on tekitanud luustiku fluoroosi.

Neerud eemaldavad tavaliselt organismist liigse fluoriidi. Kuid kui fluoriidirikast vedelikku tarbitakse liiga palju, siis jääb osa sellest ainest luudesse.

USAs on varasemast teada vaid paar luustiku fluoroosi juhtumit. Kõikidel sellistel juhtudel jõid haigestunud isikud liiga palju teed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles