NASA soovitus Maad ohustavate tundmatute asteroidide puhuks: palvetada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA soovitus Maad ohustavate asteroidide puhuks: palvetada
NASA soovitus Maad ohustavate asteroidide puhuks: palvetada Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA juht Charles Bolden ütles, et kui Maad peaks ohustama mõni suur asteroid, siis sellel puhul ei oska nad muud soovitada kui et palvetada.

NASA jälgib umbes 95 protsenti suuri kosmilisi objekte, mis võivad Maad ohustada ning mille diameeter on suurem kui üks kilomeeter, edastab msnbc.com.

Bolden sõnas ka USA seaduseandjatele, et palvetamine on see, mida saab teha seni avastamata asteroidide ja muude objektide puhul, mis võivad Maale ohtlikud olla. Samuti puudub tehnoloogia, mille abil ohtlikke kosmilisi objekte kahjutuks teha või Maa orbiidilt kõrvale suunata.

Selle aasta 15. veebruaril plahvatas Venemaal Tšeljabinski kohal meteoriit, tekitades lööklaineid, mis lõhkusid aknaid ja kahjustasid ehitisi. Rohkem kui 1500 inimest said kannatada.

Samal päeval möödus Maast umbes 28 000 kilomeetri kauguselt asteroid, mis liikus lähemalt kui seda on televisiooni- ja ilmasatelliidid.

«Elame aktiivses päikesesüsteemis, kus palju ohtlikke objekte meie planeedist üsna sageli mööda liigub,» sõnas Texase osariigi senaator Eddie Bernice Johnson.

Ta lisas, et veebruaris aset leidnud sündmused on pigem lihtsalt huvitavad kokkulangemised, mitte ei anna vihjeid tulevaste katastroofide kohta.

USA seaduseandjad tegelevad küsimusega, kui palju on vaja raha, et Maad ohtlike kosmiliste külaliste eest kaitsta.

Valge Maja kosmoseküsimuste nõuniku John Holdeni sõnul ohustavad Maad ühe kilomeetri diameetriga ja suuremad asteroidid ning need võivad hävitada seni olemas oleva tsivilisatsiooni.

Holden jätkas, et seni on NASAl teada umbes kümme protsenti oletatavast 10 000 niinimetatud tapjaasteroidist, mille diameeter on umbes 50 meetrit.

Keskmiselt tabab selline asteroid Maad iga 1000 aasta tagant.

NASA teadlased jälgivad kogu aeg avastatud asteroidide liikumist. Samas aga ei ole veel välja töötatud tehnoloogiat, mis aitaks neid Maad ohustavaid objekte hävitada.

Umbes 66 miljonit aastat tagasi langes Maale Yucatani poolsaarele nüüdisaja Mehhikos kümne kilomeetrise diameetriga asteroid. Selle tagajärjel suri siis eksisteerinud eluvormidest enamik välja, kaasa arvatud hiidsisalikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles