Kohvi joovatel kaugsõiduautojuhtidel on vähem liiklusõnnetusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvi joovatel kaugsõiduautojuhtidel on vähem liiklusõnnetusi
Kohvi joovatel kaugsõiduautojuhtidel on vähem liiklusõnnetusi Foto: SCANPIX

Austraalias tehtud uuring näitas, et kaugsõiduautojuhid, kes kohvi joovad, satuvad vähem liiklusõnnetustesse.

Kohvi ja teised kofeiini sisaldavad joogid hoiavad erksana ja selle tõttu kahaneb liiklusõnnetusse sattumise risk, edastab BBC.

Samas aga rõhutati, et kohv ei ole mingi imeaine ning seda ei asenda siiski magamist.

Uuringu osalenud autojuhtidest rohkem kui kolmandik tarbis kofeiiniga jooke, neist pooled ütlesid, et tegid seda ärkvelolekuks.

Uuringu all oli 530 veoautojuhti, kellel oli liiklusõnnetusi olnud ja 517 kellel ei olnud liiklusõnnetusi.

Uuring näitas, et need juhid, kes tarbisid väsimuse ja une peletamiseks kofeiiniga jooke, kahanes 63 protsendi võrra oht liiklusõnnetustesse sattuda.

Uurijad võtsid arvesse selliseid faktoreid nagu vanus, magamisharjumused, läbitud kilomeetrid, puhkepausid ja öisel ajal sõitmine.

Kui juht oli viimase viie aasta jooksul liiklusõnnetusse sattunud, siis kasvas võimalus, et ta satub sellesse uuesti 81 protsendini.

Umbes 70 protsenti uuringus osalenud juhtidest sõnas, et kui nad rooli taga olles väsisid, siis nad tegid peatuse ja magasid natuke.

Sydney ülikooli teadlase Lisa Sharwoodi sõnul peavad kaugsõiduautojuhid tegema puhkepause, kuid ei ole selge, kumb mõjub rooli taga ärkvelolekule paremini  - kas natuke magamist või kohvi joomine.

«Autojuhtidele tuleb kasuks nii magamine, kohvi joomine kui ka jalutamine. Kuna need on erinevad tegevused, on ka nende mõju erinev. Selle tõttu ei ole teada, mis juhtidele kõige paremini mõjub,» selgitas teadlane.

Maanteeturvalisuse ekspertide arvates aitab juhtide väsimuse vastu siiski kõige paremini magamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles