Teadlasi hämmastab Marsi valge kivi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlasi hämmastab Marsi valge kivi
Teadlasi hämmastab Marsi valge kivi Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi kulguri Curiosity rattad kriipisid Punasel planeedil kivi ning tumeda kihi alt paljastus valge kivim.

Uurijad andsid kivile nimeks Tintina, edastab BBC.

Kivi ebatavaline värv viitab sellele, et seal leidub vett sisaldavaid mineraale, mis tekkisid siis, kui Marsil voolas vesi.

Tintina veemineraalid ning teised märgid vee kohta kinnitasid veel kord, et sellel planeedil  oli vett. 

Varasemad Marsi kivimite uurimised on näidanud, et sellel planeedil oli kunagi üsna happeline vesi.

Marsi uurijad tutvustasid hiljutist leidu USAs Texases Woodlandis toimunud 44. planetaarteaduste konverentsil.

Curiosity pinnaseproovide uurimine näitas, et Marsil leidub ka savimineraale.

Teadlaste sõnul mängib Marsi kivimite uurimine tähtsat rolli, kuna kivimitel oli kunagi kokkupuude sellel planeedil olnud veega.

Marsi missiooni juhtivteadlane John Grotzinger kirjeldas Curiosity maandumispaika Gale´i kraatrit kui esimest kohta, kus Marsil võis olla eluks sobilik keskkond.

«Oleme üllatunud ja samas uudishimulikud, sest oleme uurimas Gale´i kraatris paika, kus oli kunagi eluks kõlblik keskkond,» selgitas teadlane.

Üks tonn kaaluv kulgur on uurinud Gale´i kraatri ala, mis on Marsi ekvaatori lähedal, alates 2012. aasta augustist.

Curiosity sõitis Tintina nimeks saanud kivi otsa 17. jaanuaril, paljastades selle valge siseosa.

«Tegemist on selgeima ja valgeima kiviga, mida me Curiosity Mastcami kaamera abil Gale`i kraatris näinud oleme. Sel kivil Tintinal on märke vee kohta,» sõnas California tehnoloogiainstituudi teadlane Melissa Rice.

Marsi kaljudel on pikki valgeid jooni, mis kannavad hüüdnime veenid.

«Need heledad jooned ehk veenid sisaldavad veega mineraale ning on erinevad neid ümbritsevatest savistest mineraalidest,» selgitas Rice.

Uurijate sõnul võib selle heleda värvuse anda kaltsiumsulfaat. Tintina ja heledate joonte materjal võib olla üks ja sama ehk nimetatud kaltsiumsulfaat.

Curiosity avastas Gale´i kraatris jälgi ka iidsest jõgede süsteemist. Need jõesängid ei olnud kuigi sügavad, võimalik et sügavust oli vaid meeter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles