Jurist: Evelin Ilvese kleit ei ole plagiaat

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piinlik lugu - Evelin Ilvese kleit on Diori plagiaat
Piinlik lugu - Evelin Ilvese kleit on Diori plagiaat Foto: SCANPIX

Saates «Jüri Üdi klubi» arutleti teemal, kust jookseb piir koopia ja originaalloomingu vahel ning jõuti hiljutise juhtumini, kui disainer Xenia Joosti süüdistati selles, et ta on presidendiproua kleidi maha viksinud Christian Diori 2009. aasta pulmakleidi pealt.

Jurist ja EKA intellektuaalomandi lektor Toomas Seppel on seda teemat käsitlenud Eesti Kunstiakadeemia üliõpilastega ja koos jõuti ühisele arusaamisele, et Evelin Ilvese kleidi puhul on tegemist siiski originaalloominguga, vahendab ERR.

Ta sõnab, et kleidi puhul on tegemist ideedega, et on kleit, mille kandev loominguline idee on selles, et tal on kaunistatud teatud mustriga sisevooder.

Seppel sõnab: «Kui hoolega vaadata, siis mustrid ei kattu. Küll aga sarnane värvitoon, see sisevoodrikasutus ja lõige on sarnased.»

Seppel lisab, et kahe kleidi lõiked pole identsed.

«Väga tähtis on see, et vorm erineb ja kui vorm erineb, siis nagu muusikagi puhul, on tegemist uue teosega,» rõhutab Seppel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles