Facebookis oma piltide vaatamine võib aidata depressiooni puhul?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebookis oma piltide vaatamine võib aidata depressiooni puhul?
Facebookis oma piltide vaatamine võib aidata depressiooni puhul? Foto: SCANPIX

Suurbritannias Portsmouthi ülikoolis tehtud uuring näitas, et enda tehtud positiivsete fotode vaatamine Facebookis võib aidata saada üle depressioonist.

Teadlased lisasid, et oma fotod annavad samasuguse positiivse efekti nagu näiteks pargis sportimine, edastab Daily Mail.

«Sünge meeleolu ja maailm tundub ahistava paigana? Siis tasuks meelde tuletada vanu häid aegu, mis olid positiivsed. Fotod koos meenutustega aitavad negatiivsusest üle saada,» selgitasid uurijad.

Uurijate sõnul on enamik Facebooki panud piltidest ja nendega liituvatest sündmustest positiivsed. Nende vaatamine ja lugemine annab parema meeleolu.

Uuring paljastas, et katsealused käisid Facebookis oma leheküljel sageli ning iga kolmas vaatas enda üles pandud positiivseid asju just siis, kui meeleolu oli nullis ja elu tundus väga raske.

Uurija Alice Goodi sõnul mõjub Facebook mõnes mõttes nagu psühhoteraapia.

«Mida masendunum kasutaja oli, seda enamaega ta veetis Facebookis vanade helgete mälestuste seltsis,» selgitas Good.

Samas on aga Goodi uuringu tulemused vastuolus varasemate Facebooki kasutamise uuringutega. Neis leiti, et Facebook mõjub vaimsele tervisele halvasti.

Goodi uuringus osales 144 Facebooki kasutajat, kelle keskmine vanus oli 34 eluaastat. Enamik kasutajatest olid mehed. Uuringus osalenutest 39 protsendil  oli minevikus olnud vaimse tervise häireid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles