Lisaks imikule on HI-viirusest paranenud ka 14 täiskasvanut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks imikule on HI-viirusest paranenud ka 14 täiskasvanut. Fotol HI-viirus lõhkumas lümfotsüüti
Lisaks imikule on HI-viirusest paranenud ka 14 täiskasvanut. Fotol HI-viirus lõhkumas lümfotsüüti Foto: SCANPIX

Paar nädalat tagasi levis uudis imiku imelisest paranemisest HI-viirusest.

Nüüd teatas Prantsusmaa Pasteur`i instituut 14 täiskasvanust, kes HI-viirusest on terveks ravitud, edastab AFP.

Imiku ja täiskasvanute paranemine ei tähenda seda, et patsientide vereplasma oleks täiesti viirusevaba. Viiruse paljunemine ja levik on vaid peatatud nii efektiivselt, et see ei suuda enam immuunsüsteemi kahjustada.

Pasteur`i instuudi teadlased analüüsisid 70 inimeselt võetud proove. Nende patsientide HI-viiruse ravi alustati 35 päeva kuni kümne nädalat pärast nakatumist. Tegemist on ravi alustamisega varem kui tavaliselt seda alustatakse. Siis ravi andmine erinevatel põhjustel katkestati.

Enamikul patsientidest kerkis HI-viiruse tase veres kiiresti samaks, kui see oli enne ravimi manustamist. Arstid märkasid, et siiski neljal naisel ja kümnel mehel jäi HI-viiruse tase veres madalaks. Kolm aastat pärast ravimikuuri ei kahjustanud viirus enam nende patsientide immuunsüsteemi.

Nüüdseks on need 14 täiskasvanut olnud ilma HI-viiruse ravita keskmiselt seitse aastat. Üks neist on saanud ravita hakkama juba üle kümne aasta.

Teadlaste sõnul on varajane ravikuuri alustamine eelduseks, et patsient HI-viirusest lõplikult paraneb.

Uurijad lisasid, et varajane ravi mõjub siiski vaid osale nakatunutele, mitte kõigile.

HI-viirus ehk inimese immuunpuudulikkuse viirus on immuunsüsteemi kahjustav retroviirus. See kandub edasi peamiselt sugulisel teel ja kokkupuutel verega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles