Austraalia sõdurid tabati Afganistanis golfi mängimast ja päikest võtmast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia sõdurid Afganistanis
Austraalia sõdurid Afganistanis Foto: SCANPIX

Afganistanis tabati taktikalistel positsioonidel olnud Austraalia sõdurid golfi mängimast ja päikest võtmast.

Kolonelleitnant Chris Smith kritiseeris talle alluvaid üksusi, öeldes et sõdurid ootavad, et neid koheldaks nagu Vana-Rooma gladiaatoreid ning nende suhtumine sõjategevusse pärineb filmidest ning arvutimängudest, edastab The Telegraph.

Smith registreeris kuue kuu jooksul mitmeid lahinguväljal aset leidnud distsipliinirikkumisi ja reeglitest mitte kinnipidamisi.

Smith koostas juhtumitest raporti, mis edastati armeejuhile, kindral David Morrisonile.

«Vaenlase piirkonnas tähtsatel taktikalistel positsioonidel olnud Austraalia sõdurid mängisid jalgpalli ja tegid kehalisi harjutusi. Samuti istuti, võeti päikest ja kuulati muusikat. Öisel ajal aga paljastati asukohad lõkke tegemisega. Saabunud helikoptereid võeti vastu T-särgis ja stringides. Leidus ka neid sõdureid, kes lõid golfipalle Talibani võitlejate kontrolli all olevale alale,» seisis raportis.

Smith rõhutas raportis ka seda, et noorsõdurid vinguvad,  on ära hellitatud ning neil on mitteadekvaatne arusaam sõduriks olemisest, mis põhineb eriüksuste sõduritest loodud pildil, filmitegelastel ja arvutimängudel.

«Afganistanis teenivad Austraalia sõdurid arvavad, et nad on eliit, kes peavad end mingiteks Vana-Rooma gladiaatoriteks,» kirjutas Smith.

Morrison avalikustas selle raporti, et sõdurid oma vigadest aru saaksid ning oma suhtumist ja käitumist muudaksid.

Ta lisas, et see raport, suhtumise ja tegevuse muutmine aitab tulevikus läbikukkumisi ennetada.

Austraalial on Afganistanis Orzugani provintsis 1500 sõdurit, kes selle aasta lõpuks kodumaale tagasi tuuakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles