Viini filharmoonikutest pooled kuulusid natsiparteisse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viini filharmoonikute kontsert selle aasta 1.jaanuaril
Viini filharmoonikute kontsert selle aasta 1.jaanuaril Foto: SCANPIX

Austria Viini kuulsatest filharmoonikutest umbes pooled kuulusid enne Teist maailmasõda natsiparteisse.

Orkestri nüüdne juhtkond paljastas, et 1939. aastal kuulus Natsionaaldemokraatliku Partei (NPD) koosseisu selle 123 liikmest 60, edastab BBC.

Samuti paljastati andmed 16 juudi või juudiga abielus olnud muusiku kohta, kes vallandati. Viis orkestranti hukkusid hiljem koonduslaagris.

Viini filharmoonikuid tuntakse maailmas nende iga-aastase 1. jaanuari kontserdiga, milles kantakse ette heliloojate Strausside muusikat. Viini Musikvereini kuldses saalis toimuvat kontserti saab näha 80 riigis.

Ajaloolase Fritz Truempi sõnul algatasid selle traditsiooni 1939. aastal natsid.

Saksamaa propagandaminister Joseph Goebbels tahtis luua Viinile kultuuripealinna mainet.

Viini filharmoonikuid on kritiseeritud, et nad püüdsid minevikku varjata. Poliitilise surve tõttu avasid nad lõpuks oma arhiivi kolmele ajaloolasele, kes kirjutasid sel teemal artikleid.

Selline otsus langetati pärast selle aasta uusaastakontserti. Uurijatele anti aega vähem kui kaks kuud arhiivimaterjalidega tutvumiseks.

Ajalugu käsitlevad artiklid avaldati orkestri koduleheküljel just enne Anschlussi ehk natsi-Saksamaa Austria  vallutamise aastapäeva eel. 12. märtsil 1938. aastal tungisid Saksa väed Austriasse. Austria oli natside võimu all 1938 – 1945.

1992. aastal andsid Viini filharmoonikud välja raamatu «Democracy of Kings», kuid selles natsidega seotust ei käsitletud. Raamatu autori Clemens Hellbergi sõnul ei olnud tal juurdepääsu arhiivimaterjalidele.

Austrias on natside teemat püütud vältida. Austria vabandas natsirežiimi pärast 1991. aastal, rohkem kui 40 aasta pärast Teise maailmasõja lõppu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles