Sipelgad tunnevad surma lõhna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina sipelgas
Argentina sipelgas Foto: Wikipedia.org

USA California ülikooli entomoloogi Dong Hwan Choe sõnul tunnevad sipelgad surma lõhna.

Dong lisas, et kui pesas mõni isend sureb, siis toimetatakse ta sealt ruttu välja, kirjutab LiveScience.

Teadlase sõnul teavad sipelgad, et laiba eemaldamine aitab infektsioone ära hoida.

«Küsimus on selles, kuidas sipelgad teavad, et kaaslane surnud on. Surnud sipelgate organism hakkab eritama keha lagunemist põhjustavaid kemikaale, näiteks rasvhappeid, mis annavad elus sipelgatele surma kohta signaali,» selgitas zooloog.

Dong uuris argentina sipelgate (Linepithema humile) näitel, kas ja kuidas sipelgad surnud kaaslased ära tunnevad.

«Nii elus kui ka surnud sipelgad eritavad niinimetatud surmakemikaale, kuid elus sipelgate organism eritab suurtes koguses «surmakemikaale» varjutavaid « elukemikaale». Kui sipelgas sureb, siis ta kehakeemia muutub ning organism jääb eritama ainult «surmakemikaale». Kaassipelgad tunnevad surma lõhna ja koristavad laiba ära,», lausus entomoloog.

Ta lisas, et sipelgate elu keerleb suures osas kehalõhnade ümber.

«Surnud sipelgas ei lõhna enam samamoodi kui elus sipelgas. Ta eritab spetsiifilist lõhna. See käivitab sipelgates kohe laibakoristamisreaktsiooni,» nentis uurija.

Choe jätkas, et uuring võib aidata välja töötada sipelgate ja keskkonnasõbralikumaid pestitsiide.

«Sipelgate surmamehhanismide uurimine võib aidata välja töötada keskkonnasõbralikumaid ning putukakolooniaid mitte nii kahjustavaid putukamürke,» arvas teadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles