Uurija: eluea pikkusel pole piiri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslanna Jeanne Calment 119-aastasen
Prantslanna Jeanne Calment 119-aastasen Foto: Wikipedia.org

Prantslannat Jeanne Calment`d peetakse seni kõige vanemaks elanud isikuks, kelle eluea kohta on tõendusmaterjal. Nimelt elas see naine 122 aastat ja 164 päeva.

USA geneetik Valter Longo sõnas oma uuele uurimusele viidates, et inimesed võivad tulevikus elada kauem, kui seda suutis Calment ning tema arvates pole eluea pikkusel piiri, kirjutab The Independent.

Longol õnnestus aretada baktereid, mille eluiga oli tavapärasest kümme korda pikem. Ta saavutas selle geenimanipulatsiooni ja madala kalorsusega toitainete abil.

Longo lisas, et geenimanipulatsioon ja madala kalorsusega toiduainete tarbimine ei aita veel praegu inimesel 800- aastaseks elada, kuid tulevikus võib see võimalik olla.

«Me pole geenitehnoloogias veel nii kaugele jõudnud, et geenide manipuleerimine annaks võimaluse eluiga mitmekordistada,» selgitas uurijad.

Küll on ta aga veendunud, et õige elusviisiga ei peaks olema kuigi raske juba praegu elada 120-aastaseks ning miks mitte ka vanemaks.

«Tulevikus, kui geenitehnoloogiat edasi arendatakse, ei pruugi 800 aasta vanuseks elamine enam utoopia olla. Ma ei usu, et ühegi elusorganismi elueal on olemas ülemine piir,» nentis teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles