Teadlastel õnnestus hiidsisalike luudest eraldada vererakke?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlastel õnnestus hiidsisaliku luudest eraldada vererakke?
Teadlastel õnnestus hiidsisaliku luudest eraldada vererakke? Foto: AFP / Scanpix

USA Põhja-Carolina osariigi ülikooli teadlastel õnnestus väidetavalt 80 miljoni aasta vanusest hiidsisalikuluust vere- ja luurakke eraldada.

Paleontoloogide kinnitusel õnnestus neil luudest kätte saada proteiinidest ja mikroosadest koosnevaid struktuure, mis oma olemuselt rakusarnased, kirjutab newscientist.com.

Teadlaste sõnul on nende leid tähtis, kuna varasemast ei ole kindlaid andmeid hiidsisalike jäänustest rakuliste struktuuride eraldamise kohta.

«Proteiinid, nagu näiteks kollageen, säilivad kauem, kui DNA. Kuid me ei lootnud, et neid võib leida ka miljoneid aastaid tagasi välja surnud loomade jäänustest,» nentisid paleontoloogid.

Paleontoloog Mary Schweitzeri teatel õnnestus tal Tyrannosaurus rex`i jalaluust leida ja eraldada rakulisi struktuure ja  kollageeni. Teadlase sõnul olid need luud kuni väljakaevamiseni puutumata ning katsete tegemise ajal ei saanud need nakatuda mingite muude struktuuridega.

Kriitikute sõnul peab Schweitzeril oma väite tõendamiseks olema erakordne materjal ning neid leide peaks kontrollima sõltumatud eksperdid.

Schweitzer uuris 80 miljonit aastat tagasi surnud hiidsisaliku jalaluud. Meeskond uuris luid mitmel viisil ning tänapäevase spektromeetri abil õnnestus neil lõpuks proteiine eraldada. Kaks näidist saadeti erinevatesse laboratooriumitesse ületestimisele.

Teadlastemeeskonna sõnul ei avastanud nad ainult kollageeni, mis on ühesugune kõikides elusorganismides, vaid ka hemoglobiini, elastiini ja laminiini.

«Meie leitud rakustruktuurid meenutavad oma olemuselt vere- ja luurakke,» selgitasid teadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles