Emeriitpaavst saab pensioni 2500 eurot kuus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI
Paavst Benedictus XVI Foto: SCANPIX

Paavst Benedictus XVI astus eile tagasi, ta jäi pensionile ning hakkab kandma tiitlit emeriitpaavst.

Paavst hakkab pensioni saama 2500 eurot kuus, edastab La Stampa.

Tegemist on summaga, mis on keskmine Vatikani ametinike pension.

Ta saab kasutada ka oma kodanikunime Joseph Ratzinger ning emeriitpaavstina saab tema poole pöörduda sõnadega «Teie Pühadus».

Samuti tagatakse paavstile tasuta kõik tervishoiuteenused. Endine paavst asus elama Rooma lähedal asuvasse Castel Gandolfosse, kus asub paavstide suveresidents.

Pärast uue paavsti valmist saab ta tagasi tulla Vatikani ning minna sealsesse kloostrisse Mater Ecclesiasse. Sinna võib ta minna umbes kolme kuu möödudes.

Emeriitpaavst saab ka edaspidi kanda valget värvi rõivaid, mitte ei pea kandma preestrite või kardinalide musta. Ekspaavstil tuleb punastest kingadest loobuda.

Paavsti kuldsõrmus, niinimetatud kalurisõrmus löödi hõbehaamriga pärast Benedictus XVI lahkumist Vatikanist katki. Samuti hävitati ta isiklik pitsat.

Pensionile jäänuna ei ole tal enam ametlikke ülesandeid. Ta ei osale ka konklaavis, mis valib uue paavsti. Samas võib ta mõju siiski tuntav olla, sest 115 kardinali seast 67 valisid tema 2005. aastal paavstiks.

Lahkumisteates sõnas paavst, et ta on valmis vajadusel uuele paavstile nõu andma ning ta palvetab tema eest. Ekspaavstile meeldib klaverimuusika, mustvalged fotod ja kassid. Vatikanis Mater Ecclesias elades on tal kaaslaseks kass Contessina.

Paavsti Twitteri konto suleti selle nädala teisipäeval. Ta tänas oma viimases sõnumis armastuse eest ning soovitas kristlastel palvetada.

Endise paavsti tervise eest hoolitseb Vatikan. Tal on kaks hooldajat, meditsiiniharidusega nunna.

Benedictus XVI erasekretär, peapiiskop Georg Gänswin jätkab samas ametis ning temast saab ka uue paavsti sekretär.

Endine paavst ei saa enam kasutada oma sõnumites väljendit «ex cathedra» ehk ameti poolest.

Benedictus XVI ei kasutanud oma ametiajal seda väljendit, mis viitab ilmeksimatusele, mitte kunagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles