Astronoom: ebastabiilne täht võib hävitada elu Maal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spiraaltäht WR 104
Spiraaltäht WR 104 Foto: cosmosmagazine.com

Austraalia Sydney ülikooli teadlase sõnul võib elu Maal hävineda ebastabiilse spiraaltähe WR 104 tõttu.

Astronoom Peter Tuthilli sõnul on ta juba pikka aega jälginud Amburi tähtkujus asuvat tähte ja tema sõnul on selle puhul tegemist «püssirohutünniga», kirjutab abc.net.au.

«Kui selline ebastabiilne objekt plahvatab nagu supernoova, siis võivad sealt Maale jõuda gammakiired. Juba varem on mitmed uurijad oletanud, et need gammakiired võivad põhjustada elusorganismide väljasuremise,» lausus Tuthill.

Astronoom selgitas, et WR 104 on kahest tähest koosnev spiraalsüsteem, mis asub Maast 4800 valgusaasta kaugusel.

«Üks selle spiraalsüsteemi tähtedest on oma olemuselt Wolf-Rayet` supernoova eelsete tähtede sarnane. Kaksiktähe pöörlemissuund on peaaegu täpselt Maa suunas,» nentis astronoom.

Tuthill lisas, et see on nagu tiksuv aegpomm.

«Elame haavataval planeedil ja isegi väikseimgi kosmiline kõrvalekalle võib saada saatuslikuks,» leidis astronoom.

Juba varem on teadlased spekuleerinud gammaradiatsiooni üle ja paljud neist on oletanud, et selle tulemusel võib hävineda kuni 50 protsenti osoonikihist, tekitades drastilisi kliimamuutusi nagu totaalset kliima järsku soojenemist või tuumatalve.

Tuthill jätkas, et ta ei kavatse enda ennustuse pärast veel Kuule kolida.

«Gammakiired võivad Maast mööda minna ja meie planeediga ei juhtu mitte midagi tuhandete aastate jooksul,» lisas astronoom.

Tuthilli kolleegi Peter Cottrelli arvates on WR 104 plahvatus ja sellest lähtuvad gammakiired mitte midagi rohkemat kui spekulatsioon.

Cottrell lisas, et Maa on võrreldes mitmete teiste planeetidega võrdlemisi väike ning selle tõttu ei pruugi gammakiirte teele jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles