Poola vangid saavad Auschwitzis šokiteraapiat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola vangid saavad Auschwitzis šokiteraapiat
Poola vangid saavad Auschwitzis šokiteraapiat Foto: AFP / Scanpix

Poolas viiakse vange tutvuma natsi-Saksamaa rajatud Auschwitz-Birkenau koonduslaagriga.

Eesmärgiks on need inimesed šokiteraapia abil ühiskonda tagasi tuua ja uuele teele suunata, kirjutab AFP.

Vangidele tutvustatakse koonduslaagri julma ajalugu ja diktaator Adolf Hitleri Kolmanda riigi vanglasüsteemi.  Neile räägitakse vangide julmast kohtlemisest, pidevast näljast, meditsiinikatsetest ja avalikest hukkamistest.

«Tegemist on sõna otseses mõttes šokiteraapiaga. Tahame vangidele anda pildi, mida julmus tekitada võib ning millise kontrollisüsteemi võib luua ühiskonnas, kus vägivald on igapäevane nähtus,» selgitas vanglaameti esindaja Luiza Salapa.

Poola vanglaamet ja koonduslaagrimuuseum on selle tarbeks ette valmistanud mitmekülgse õppeprogrammi.

Vangidele antakse võimalus end samastada koonduslaagri süütute ohvritega ning nende praeguseid vangivalvureid võivad nad ette kujutada SSi liikmetena.

Auschwitzi programmis saavad osaleda vangid, kes ei ole toime pannud väga julmi kuritegusid, samas aga ei ole neil selles osalemise kohustust.

Auschwitz-Birkenau koonduslaagrimuuseumi juhataja Piotr Cywinski arvates võib selle kohutava paigaga tutvumine anda vangide mõtetele ja elule uue suuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles