Marsil võib siiski leiduda mikrobioloogilist elu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsil võib siiski leiduda mikrobioloogilist elu?
Marsil võib siiski leiduda mikrobioloogilist elu? Foto: SCANPIX

Kuigi Marss näeb praegu välja eluks kõlbmatu paik, oli seal kunagi soojem ja niiskem.

Teadlased sellegi poolest ei välista, et Punasel planeedil võib ka praegu mikroskoopilist elu leiduda, edastab foxnews.com.

Mitmed teadusuuringud Maal ekstreemse kliimaga paikades nagu Antarktika ja Tšiili Atacama kõrb, on näidanud, et mikroobid suudavad toime tulla väga külmas ja väga kuivas keskkonnas.

Sellel teemal tehti California ülikooli konverentsil ettekanne «The Present Day Habitabilty of Mars».

Uurijate sõnul on Marsilt leitud märke, et hooajaliselt võib seal mõnes paigas vett leiduda.

«Me ei saa välistada, et Marsil on ka praegusel ajal elu,» lausus Arizona ülikooli teadlane Alfred McEwen, kes samas on ka NASA Mars Reconnaissance Orbiter uurimisaluse HiRise kaamera programmi juhtiv teadlane.

McEweni sõnul on nad saanud HiRise kaamera abil nii mõndagi huvitavat teada. Oletatakse, et Marsi kevadel ja suvel voolab osades paikades vett.

Siiani on selliseid võimalikke paiku leitud 16, enamik neist on Marsi kanjonikompleksi Valles Marineris alal. Sealt avastati jälgi, mis saab olla tekitatud vaid igal hooajal samast kohast voolanud vee tõttu.

Teadlane Edwin Kite lisas, et pinnase kummalisuse võib tekitada ka atmosfäärist pärit niiskus, mis koguneb Marsi pinda ning muutub veeks.

Astrobioloogide sõnul ei tea nad veel just palju selliste hooajaliste veevoolamiste kohta.

«Kui tegemist on soolase veega, siis seal võib leiduda mikroobe, kuid võib ka mitte,» teatas McEwen.

Osa teadlasi on veendunud, et Marsil võivad mikroobid elutseda ka paikades, kus vett üldse ei leidu.

Nad tõid näite, et maal leidub elusorganisme väga kuivas Atacama kõrbes ja külmas Antarktikas. Need mõlemad paigad on ekstreemselt kuivad ja külmad. Antarktikas on lisaks hooajati palju ultraviolettkiirgust, kuna seal on osoonikiht õhem.

Antarktikas peituvad organismid niis sügavale kivimitesse, et UV-kiirgus nendeni ei pääseks. Samas on nad ikkagi nii pinna lähedal, et saaks toimuda fotosüntees.

Uurijad oletavad, et midagi samalaadset võib olla ka Marsil.

Teadlased leidsid NASA Phoenix uurimisaluse abil 2008. aastal Marsilt prekloraati, mis on kloori sisaldav  mürgine kemikaal.

Nad jätkasid, et Maal kasutavad osad mikroobid prekloraati toiduks, kuid sama võib olla Marsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles