Komeet tabab 2014.aastal Marssi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet tabab 2014.aastal Marssi?
Komeet tabab 2014.aastal Marssi? Foto: SCANPIX

Astronoomide hiljuti avastatud komeet liigub järgmisel aastal Marsi suunas.

Esialgse arvutimudeli kohaselt jõuab komeet C/2013 A1 Marsini 19. oktoobril 2014. aastal, edastab Discovery News.

Arvatakse, et jäine külaline pärineb Öpiku-Oorti pilvest. See on hüpoteetiline komeetidest koosnev sfääriline pilv, mis asub 50 000 astronoomilise ühiku kaugusel Päikesest.

Teada on, et varem on komeedid planeete, kaasa arvatud Marssi, tabanud. Arvatakse, et Maal tekkisid ookeanid osaliselt siia langenud komeetidest, milles oli vett.

C/2013 A1 komeedi avastas Austraalia New South Walesi Siding Springi observatooriumi komeediteadlane Robert McNaught selle aasta 3. jaanuaril.

Pärast seda avastust uurisid USA Arizona Catalina Sky Survey observatooriumi astronoomid nimetatud komeedi võimalikku liikumistrajektoori. Nad leidsid, et C/2013 A1 liigub Marsi orbiidil 2014. aasta oktoobris.

Teadlasi teeb murelikuks see, et komeedi langedes punasele planeedile võivad seal olevad uurimiskulgurid Opportunity ja Curiosity kannatada saada.

USA kosmoseagentuuri NASA Jet Propulsion Laboratory arvutuste kohaselt on võimalik, et see komeet liigub Marsist mööda 100 800 kilomeetri, mis on 0,0007 astronoomilise ühiku, kauguselt.

Kuna seda komeeti on jälgitud vaid 74 päeva jooksul, on astronoomidel veel väga raske ennustada, kuidas see kosmiline külaline käitub järgneva 20 kuu jooksul. Samas aga võib liikumisteekond olla selline, et Marss jääb otse komeedi teele. Arvatakse, et komeet liigub kiirusega 56 kilomeetrit sekundis.

Ei ole teada, kui suure komeediga tegemist on, kuid tavaliselt ei ole komeedid just väikesed. Kui see Marsiga kokku põrkab, siis on sellel massiivsed tagajärjed. Seni aga on selle komeedi liikimine 2014. aastal ebaselge.

Kui see komeet Marsist mööda liigub, siis võivad kulgurid ja satelliidid selle jäädvustada.

Komeet on taevakeha, mis koosneb jääst, tahkest süsinikdioksiidist ja mitmesugustest anorgaanilistest ja orgaanilistest lisanditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles