Maailma kõige lühem ema on 72 sentimeetrit pikk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stacey Herald
Stacey Herald Foto: tailrank.com

Ameeriklanna Stacey Herald peab ennast maailma kõige lühemat kasvu emaks.

Nimelt on Herald 72 sentimeetri pikkune, kirjutab The Sun.

Kuid 33-aastane naine on juba kaks last ilmale toonud. Teine tütar Makya oli sündides 45 sentimeetri pikkune.

Arstid hoiatasid Heraldit, et rasedus ja lapse kandmine võivad ta siseorganid kokku suruda ning ta võib selle tagajärjel surra.

Guinnessi rekordite raamatu esindajad uurivad, kas USAs Kentucky osariigis Dry Ridge`is elava Heraldi saab kuulutada maailma kõige lühemat kasvu emaks.

Arstid kinnitusel on naise teisel tütrel Makyal kõik eeldused, et ta kasvaks normaalpikkusega inimeseks. Heraldi esimesel tütrel, 16 kuu vanusel Kateril aga diagnoositi sama sündroom, mis ta emal - Osteogenesis imperfecta.

Osteogenesis Imperfecta on kaasasündinud geneetiliselt ehk pärilikkuse infoga määratud haigus, mis avaldub luumurdude ja -moondumistena.

Stacey Heraldi abikaasa pikkus on 172 sentimeetrit.

«Mind hoiatati, et ma ei saa lapsi. Arstide sõnul on mu keha liiga väike selleks, et laps saaks emakas normaalselt areneda. Lisaks arvasid arstid, et lapse suurus surub mu kopsud ja südame kokku ning me mõlemad võime surra,» lausus ülilühikest kasvu naine.

Kui Herald teist korda rasedaks jäi, soovitasid arstid abordi teha. Arstide arvates võis teine keisrilõige naisele saatuslikuks saada.

«Otsustasime abikaasaga, et see laps peab sündima. Langetasime õige otsuse, sest Makya sündis tervena,» lausus naine.

Herald jätkas, et mõlema raseduse ajal oli ta ratastoolis.

Osteogenesis imperfecta on kaasasündinud geneetiline haigus. Haigus esineb sagedusega 1:30000-60000.

Enamasti on geeni muutus uusmutatsioonina ehk suguvõsas ei ole varem seda haigust esinenud ja muutunud on just selle lapse pärilikkusinfo.

Haigus esineb 4 erineva tüübina vastavalt raskusele. I tüüp on kõige sagedasem ja kulgeb keskmise raskusega, II tüüpi haigusega lapsed sünnivad surnult või surevad vastsündinu eas, III tüüp kulgeb samuti raskelt ja vähesed elavad täiskasvanueani, IV tüüp kulgeb kõige kergemalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles