Guami saare kohal hakkab sadama surnud hiiri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guami saare kohal hakkab sadama surnud hiiri
Guami saare kohal hakkab sadama surnud hiiri Foto: SCANPIX

Vaikses ookeanis asuva Guami saarel alustatakse madudevastast võitlust, visates helikopteritelt surnud hiiri, kes sisaldavad valuvaigisteid.

USA korraldab talle kuuluval saarel operatsiooni «Dead Mice», mille eesmärgiks on kohalike pruunide puumadude (Boiga irregularis) tapmine, edastab AP.

Madude tõttu on saarel välja surnud 12 linnuliiki ja kahanenud mitmete liikide arvukus. Selle tõttu on Guamil tekkinud ämblike vohamise probleem.

See maoliik jõudis Guamile 60 aastat tagasi Salomoni saartelt. Maod peitusid sõjalennukitesse.

48 kilomeetri laiusel ja 14 kilomeetri pikkusel saarel on USA õhujõudude baas.

Teadlaste eesmärgiks on selle aasta mais visata helikopteritelt alla hiiri, kes sisaldavad paratsetamooli. Seda ravimit kasutatakse tavapäraselt palaviku alandamiseks ja valuvaigistina.

Pruunile puumaole mõjub 80 milligrammi suurune paratsetamooli annus surmavalt.

Hiirtel on küljes väikesed langevarjud, mis aitavad neil turvaliselt Guami troopilistele puudele jõuda. Pruunid puumaod püüavad saaki puudel.

Operatsiooni edukus sõltub sellest, kui kiiresti maod leiavad «langevarjurhiired». Juba paari päeva möödudes ei pruugi hiired enam nii apetiitsed olla.

Korallriffidest ümbritsetud Guam kuulub USA-le, kuid selle elanikud ei saa hääletada USA valimistel.

Ebatavalise hiireoperatsiooni taga on USA põllumajandusministeeriumi loomade ja taimede inspektsioon.

Enne surnud hiirte ja elavate madude vahelist võitlust Guamil, toimus seal 1944. aastal sõjaajaloo üks kuulsamaid lahinguid jaapanlaste ja USA merejalaväelaste vahel. Saare vallutamiseks kulus USA-l kuu.

Võimud kardavad, et kui Guami madudele ei saa piiri pandud, siis levivad need Hawaiile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles