Briti luure palkas Hitleriga võitlemiseks astroloogi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Louis de Wohl
Louis de Wohl Foto: Wikipedia.org

Briti vastuluure MI5 palkas Teise maailmasõja ajal astroloogi, et paremini natsi-Saksamaa ja selle juhi Adolf Hitleri vastu võidelda.

Inglased lasid astroloog Louis de Wohlil valmistada astroloogilised sünnikaardid nii Hitleri kui ka teiste natsijuhtide kohta, kirjutab Yahoo news.

De Wohl palgati, kuna ta tundis natsi-saksa astroloogi Karl Ernst Krafti ennustusmeetodeid.

Lisaks valmis de Wohlil 124-leheküljeline raamat « Nostradamus prophezeit den Kriegsverlauf» (Nostradamus ennustas sõja käiku), milles kirjutas, et sakslased kaotavad sõja.

Suurbritannia arhiividest avastatud dokumendid paljastavad de Wohli kohta, et MI5 juhtkond püüdis selle mehe tegevust varjata, et ta ei häbistaks luure- ja sõjaväejuhte.  

«Mulle Louis de Wohl ei meeldinud, ta oli šarlatan ja teeskleja,» kirjutas hilisem MI5 juht Dick White.

See suhtumine aga ei takistanud astroloogil tegutsemast, sest temast sai ajutiselt Briti armee kapten ning ta asus juhtima Briti vastuluure psühholoogilise sõja osakonda.

Luure söötis mehe ette ka tollasele Briti peaministrile Winston Churchillile, kes ise küll astroloogiasse ei uskunud, kuid andis de Wohlile ülesande veenda ameeriklasi, et kui nad sõtta astuvad, siis peaks Saksamaa paari kuuga alla andma.

De Wohl sündis 1903. aastal Berliinis, kuid põgenes natside eest 1935. aastal Suurbritanniasse, kuna oli pooleldi juut. De Wohli abikaasa aga põgenes Santiagosse, Tšiilisse, kus teeskles, et on Rumeenia printsess ja ta sai seal tuntuks hüüdnime all «La Baronessa».

Londonis elades tutvustas de Wohl ennast kui Ungari aadlikku, kui Briti pangandusmagnaadi pojapoega ja Londoni linnapea sugulast.

Mehe tähetund saabus siis, kui õhtusöögil Hispaania saatkonnas palus üks hispaanlanna tal paljastada Hitleri sünnihoroskoop Suurbritannia tollasele välisministrile Lord Halifaxile.

Pärast seda palkas sir Charles Hambo, Briti erioperatsioonide juht de Wohli oma agentide ridadesse.

Briti valitsus üüris astroloogile Londonis luksushotellis elamisruumid. Seal valmisid de Wohlil nii Hitleri ja teiste natsijuhtide kui ka liitlaste juhtide horoskoobid.

Agendid aga kaebasid, et de Wohli liiga vaba käitumine kahjustab luure mainet. Ennast tänapäeva Nostradamuseks ristinud mees ennustas siiski ühe asja õigesti – nimelt selle, et Hitler kaotab sõja.

Pärast Jaapani rünnakut 7.detsembril 1941. aastal astus USA sõtta ning de Wohli  teeneid enam ei vajatud.

MI5 pidi välja mõtlema, mida de Wohliga teha. Ta soovitati saata interneerimislaagrisse või siis anda talle uus identiteet ning paigutada elama kuhugi riigi kaugeimasse nurka. Selle asemel jäeti ta esialgu tööle edasi.

Kuid isegi luurejuht Hambro oli astroloogi ülbusest tüdinenud.

«Kui ma uuriksin lähemalt tema edu põhjuseid, siis võib sinna kõrvale tuua samapalju läbikukkumisi, kuid mul pole tahtmist ega ka aega sellega tegelda,» kirjutas Hambro.

Louis De Wohl emigreerus pärast sõda Šveitsi ja suri Lucerne`is 1961. aastal.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles