Galerii: maailma külmim paik, kus on püsiv inimasutus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal Siberis Sahha Vabariigis Indigirka jõe ääres asuva Oimjakoni küla külmarekord on 71,2 kraadi.

Elu Oimjakonis ei ole lihtne, sest jaanuarikuus on keskmine temperatuur miinus viiskümmend kraadi ning elanikud püüavad võimalikult vähe õues viibida, kirjutab Reuters.

Sealne külmarekord pärineb 1924. aastast ning selle auks rajati paika küla.

Veel üks külmarekord registreeriti Briti meteoroloogide poolt 1933. aastal, siis langes temperatuur seal 67,8 kraadini.

Asjatundjate sõnul on Oimjakoni küla maailmas kõige külmem paik, kus on püsiv inimasutus.

1920. – 1930. aastatel elasid seal eelkõige põhjapõdrakasvatajad. Nõukogude Liit langetas otsuse rajada paika korralik asula, püüdes sellega samas vabameelseid karjakasvatajaid oma kontrolli alla saada, pakkudes neile luksulikumat elu.

Oimjakoni elanike sõnul võib neil tänapäeva tehnika olemas olla, kuid madalad temperatuurid takistavad selle kasutamist. Eelkõige käib see mobiiltelefonide kohta.

Samuti on probleeme prillide kandmisega, kuna hingeõhk jäätab prilliklaasid.

Elanikel on probleeme ka surnute matmisega, sest maapind on külmunud. Tavaliselt kulub jääkihi sulatamiseks ja haua kaevamiseks kolm päeva. Maapinda sulatatakse kuumade süte abil.

Küla nimi Oimjakon tähendab kohalikus murdes «kuuma vett». Selline nimi on tingitud sellest, et küla lähedal asuvad kuumaveeallikad, mis ei külmu kunagi.

Oimjakoni elanikud toituvad hobuse- ja põhjapõdralihast. Külas on vaid üks kauplus. Samuti on paigas töö leidmisega raskusi, sest tööd saab eelkõige kas põhjapõdra karjasena, jahimehe või kalurina.

Pidevast lihasöömisest hoolimata ei kannata kohalikud toitainete puuduse all. Arstide sõnul on see tingitud sellest, et põhjapõtrade ja teiste loomade piimas sisaldub palju kasulikke aineid.

Küla koolid suletakse alles siis, kui temperatuur langeb alla 52 miinuskraadi. Talvel on ka vähe päikest.

Samas on seal suved väga palavad, sest temperatuur võib tõusta üle 30 soojakraadi. Seega võib temperatuuride vahe olla 80 kraadi. Suvel võib päike paista 21 tunni jagu.

Kahe päevateekonna kaugusel asub suurlinn Jakutsk, kust viiakse turiste oimjakoni küla vaatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles