Film uurib natsi-Saksamaa Titanicu saatust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laev Wilhelm Gustloff
Laev Wilhelm Gustloff Foto: Internet

Saksamaal valmis kaheosaline telefilm «Die Gustloff»,  mis uurib niinimetatud natsisaksa Titanicu, laeva Wilhelm Gustloff saatust.

Filmi tegijate kinnitusel püüdsid nad filmiga lõhkuda selle laeva ja sellel olnud inimesi ümbritsevat vaikusemüüri, kirjutab STT.

««Die Gustloff» räägin natsi-Saksamaa oma «Titanicu» loo. See on sõja lõpuperioodil toimunud laevaõnnetusest, milles hukkus tuhandeid tsiviilelanikke. Tegemist oli maailmaajaloo ühe ohvriterohkeima merekatastroofiga,» laususid filmi tegijad.

Nõukogude allaveelaev uputas «Wilhelm Gustloffi»  30. jaanuaril 1945, kui see oli teel Poolast Gotenhafenist (tänapäeva Gdynia) Kieli. Laev läks põhja vähem kui 45 minutiga ning elu kaotas üle 9000 inimese.

Laeval oli  ka sõdureid, kuid suurem osa reisijatest olid tsiviilisikud, punaarmee eest põgenevad naised ja lapsed.  

Wilhelm Gustloff oli mõeldud 1500 reisijale, kuid ajaloolaste andmetel oli laeva viimasel reisil pardal üle 10 000 inimese.

«Sellel teemal on raske rääkida, kuna see toob sakslastele meelde nende kannatused, mida nad pidid natside ja Hitleri tõttu läbi elama,» lausu briti ajaloolane Roger Moorhouse.

Moorhouse`i kinnitusel on Saksamaa ajalookäsitluses uus lehekülg keeratud, mis võimaldab selle riigi ajalugu ka teises valguses vaadata.

Wilhelm Gustloff, mis kannab mõrvatud Šveitsi natsijuhi nime, valmis 1937. aastal ja seda kasutasid natsid terviseprogrammis «Kraft durch Freude».

Sõja puhkedes läks alus Saksa mereväele ning seda kasutati hospidalina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles